Jahanje za otroke na tečaju v šoli jahanja za otroke: vabljeni otroci vseh starosti

Jahanje za otroke izvajamo v šoli jahanja za otroke na posestvu Grad Prestranek. Jahanje konj za otroke poteka v pedagoško vodenih programih. Tečaj jahanja za otroke in mladostnike, pa tudi za odrasle, vodijo izkušeni inštruktorji jahanja. Vas zanima, kaj vam vse ponuja naša šola jahanja? Otroci in odrasli boste doživeli nepozaben in pristen stik s konji. Nahajamo se le nekaj kilometrov od svetovno znane Postojnske jame, v osrčju narave, obdani s travniki in gozdovi. Zgodovina našega posestva sega dolgo nazaj, in sicer je v zgodovinskih virih dvorec omenjen že leta 1581. največji pečat je na posestvu pustil Karel VI., ki je zgradil štiri trakten hlev za 160 žrebet. Na Gradu se danes nahaja ena največjih jahalnic v Sloveniji. Poleg konjeniške ponudbe pa vam je na voljo tudi turistična ponudba, in sicer možnost prenočišča v apartmajih ter gostilnica, kjer vam bomo postregli z lokalnimi dobrotami.

jahanje konjev

Šola jahanja za otroke in mladostnike

Jahanje za otroke pomeni več kot samo sprostitev. V naših pedagoško vodenih programih se bodo otroci naučili vse, kar morajo vedeti o konjih, o njihovi oskrbi, prehrani, anatomiji itd. Šola jahanja za otroke ponuja znanje, ki je ključnega pomena za varno in ustrezno udejstvovanje v konjeniškem športu in pri vseh aktivnostih s konji. Šola jahanja za otroke poteka preko celega šolskega leta, in sicer enkrat ali dvakrat tedensko, vedno po vnaprej dogovorjenem urniku. Jahanje konj za otroke je namenjeno šolskih otrokom in mladini do 18. leta starosti. Jahanje poteka v skupini do 5 jahačev, vodi ga inštruktor jahanja.

Predstavitev tečaja jahanja za otroke

Tečaj jahanja za otroke vključuje naslednje programe, ki se med seboj po znanju nadgrajujejo. Začetni tečaj obsega dva programa: Progam Bronasta podkvica in Srebrna podkvica. Začetni tečaj je namenjen otrokom od 7. leta starosti dalje. Na tečaju otroci pridobijo osnovno znanje s področja etologije, prehrane, anatomije ter oskrbe in priprave konja na jahanje. Po končanem začetnem tečaju lahko otroci nadaljujejo na naslednji stopnji, in sicer je njim namenjen Program Zlata podkvica, ki mu sledita Izpit Jahač 1 in Izpit Jahač 2. Nadaljevalni tečaj je namenjen otrokom, ki so uspešno zaključili začetni tečaj. Poleg omenjenega jahanja za otroke v naši jahalni šoli ponujamo tudi možnost pridobitve konjeniške tekmovalne licence v dresuri in preskakovanju. Namen pridobitve licence je vidimo predvsem v usmeritvi mladih v tekmovalno jahanje. Jahanje za otoke oziroma mladino za pridobitev licenc KZS in FEI za dresuro in/ali preskakovanje poteka v manjših skupinah do 3 udeležence.

Terapevtsko jahanje konja

Že dolgo je znano dejstvo, da so konji izvrstni terapevti. Prav zato se ogromno ljudi odloča za terapijo s pomočjo konja. Na posestvu Grad Prestranek jahanje za otroke ni edini program, ki ga nudimo našim obiskovalcem. Terapija s pomočjo konja je lahko odličen način, da se sprostite in naberete novih moči za vsakodnevne obveznosti. Terapija s konjem je terapevtsko usmerjeno jahanje, ki je prilagojeno vsakemu posamezniku in njegovim težavam. Pomembno je, da se posameznik sprosti in da ima vedno pred sabo cilj. Omenjena terapija deluje celostno, in sicer tako na fizičnem kot tudi na psihološkem in socialnem področju. Terapevtsko jahanje za odrasle in otroke je primerno za osebe z motnjami v duševnem razvoju, za lažje gibalno ovirane osebe, za osebe z motnjami v vedenju in težavami na socialnem področju. Terapevtsko jahanje za otoke je odličen način, če ima vaš otrok učne težave, če je hiperaktiven itd. Ob konju se jahači učijo sodelovati in reševati težave ter upoštevati navodila.

Tečaj jahanja za otroke

Na kakšen način terapevtsko jahanje za otroke pomaga?

Jahanje zelo vpliva na izboljšanje drže in ravnotežja. Prav tako pa se krepi občutek za simetrijo, izboljša se koordinacija in poveča gibljivost. Splošno znano je, da je pravilna drža trupa predpogoj za razvoj pravilnega gibanja ramenskega obroča in rok, medenice, rok, pravilnega dihanja in tudi govora. Izredno pomembno je, da se ob konju lahko jahači naučijo sodelovati, upoštevati navodila in reševati težave. Tečaj jahanja za otroke takšnih možnosti ne ponuja, zato je program terapevtskega jahanja tako dragocen. Skrb za konja, nega, jahanje – vse to vključuje zaupanje, sodelovanje, čustva, komunikacijo, odgovornost. Konj je torej lahko izvrsten terapevt,  ki pomaga pri premagovanju strahov, pri krepitvi občutka samozavesti in zaupanja v lastne sposobnosti.

Šola jahanja – otroci se lahko udeležijo tudi ostalih programov

V šoli jahanja so vam na voljo tudi drugi programi, kot na primer 15 minutno jahanje za otroke. Program je namenjen otrokom od 4. leta starosti dalje in traja 15 minut okrog posestva ali v jahališču. Program vodi inštruktor jahanja, ki izvaja s konjem vaje v koraku. Odločite se lahko za uro jahanja na islandskem ali na športnem konju. Ponujamo pa vam tudi možnost individualnega jahanja, kjer lahko najamete konja z učiteljem. Med programi vam je na voljo tudi terensko jahanje, ki je odlična terapija za telo in duha. Namenjen je izkušenim jahačem od 12. leta dalje, ki jahajo samostojno v vseh treh korakih. Vse programe izvajamo s primerno opremo, to so dolge hlače, zaprta obutev oziroma prilagojena obutev in oblačila glede na vremenske razmere. Za čelado pa poskrbimo mi.

Morda ti bo všeč tudi...