Temperaturno tipalo Pt1000 in druge izvedbe ter termoelementi

Temperaturno tipalo Pt1000 uvršamo med t. i. uporovne izvedbe, za katere se pogosto uporablja kar kratica RTD. Pri tem podtipu gre v osnovi za to, da se vsaka spremembe T pokaže v obliki spremenjene upornosti. Seveda Pt1000 ni edina možnost, za katero se je možno odločiti. Poleg Pt1000 sta na primer možni še izvedbi Pt500 ali Pt100 (pri slednji je denimo upor pri T = 0 stopinj Celzija 1000 hm).

Vrste temperaturnih tipal in cena najkakovostnejših pripomočkov

Poleg že omenjenega uporovnega podtipa (temperaturno tipalo Pt1000 idr.) poznamo še t. i. termoelemente. Ta delitev na dva osnovna podtipa poteka na podlagi vrste vgrajenega senzorja. Prav senzor je namreč osrednji element vsakega temperaturnega tipala – uporovnega Pt1000, Pt500 ali Pt100 in termoelementov. Senzor pa je nato obdan z ohišjem (v določenih primerih so možne izvedbe z večjim številom senzorjev). Medtem ko se pri uporovnih izvedbah (npr. Pt1000), kot smo povedali že na začetku, sprememba pokaže kot spremenjen upor, pa imajo termoelementi različne vrednosti v mV. Ob tem je smiselno poudariti še, da lahko termoelemente povežemo zgolj z materiali, ki so jim enaki. Cena temperaturnih tipal ni toliko odvisna od podtipa pripomočka (denimo uporovni model Pt1000), ampak predvsem od tega, za kako kakovostno izdelavo gre. Če potrebujete izredno natančne meritve, to vsekakor ni področje, kjer bi bilo smiselno varčevati, ampak je precej bolj varno zaupati priznanim, izkušenim proizvajalcem z bogatimi referencami.

temperaturno tipalo pt1000

Za natančne meritve je tu temperaturno tipalo – Pt1000, Pt500 ali Pt100

Tako uporovno temperaturno tipalo (Pt1000 in druge različice) kot termoelementi lahko zagotovijo izredno precizne meritve, kar pomeni, da zaznajo celo najmanjše spremembe. Vsekakor pa mora biti za to izpolnjenih nekaj osnovnih zahtev. Kakovost končnega izdelka, tako izvedbe Pt1000 kot drugih različic, je v veliki meri večinoma res odvisna od tega, kako kvaliteten senzor je vgrajen, vendar pa to ni edini pomemben element. Še tako kakovosten senzor ne zagotavlja samodejno natančnih meritev, če ni zagotovljen dober stik med njim in ohišjem, nato pa seveda s snovjo, na kateri želimo opraviti oziroma opravljati meritve. Nujna je torej pravilna namestitev senzorja v ohišje, obenem pa mora biti poskrbljeno za uporabo snovi, ki zelo dobro prevaja temperaturo. Čeprav se morda na prvi pogled zdi, da gre za relativno preprost pripomoček, pa ob vsem tem vidimo, koliko znanja v resnici zahteva dobro izdelano temperaturno tipalo. Cena naj torej ne igra najpomembnejše vloge pri nakupu, ampak iščite preverjeno kakovost, ki ji boste brez težav zaupali celo v najpomembnejših situacijah.

Kabelsko tipalo temperature dimnih plinov ali tekočin (Pt1000 ali po želji)

Znotraj osnovne delitve pa lahko nato govorimo še o različnih podvrstah. Tako je na primer med drugim možno kabelsko tipalo temperature (Pt1000 oziroma po izbiri). Kot pove že ime, je tu dodan priključni kabel. Nemalokrat se denimo uporablja kot tipalo temperature (dimnih) plinov, v izvedbi Pt1000, Pt500 ali Pt100. Poleg uporabe pri dimnih plinih se kabelsko tipalo temperature uporablja tudi pri tekočinah ali celo pri vakuumu. Ne glede na to, ali izbirate tipalo temperature dimnih plinov ali pa katerega drugega medija, morate paziti, da izberete takšnega z ustreznim območjem delovanja. Poleg uporovne kabelske izvedbe (za dimne pline idr.) sicer poznamo še takšne s priključno glavo, v higienski izvedbi, prostorsko, v on site CAL različici in kompaktno. Če iščete nasvet strokovnjaka za pomoč pri izbiri, vedno jasno navedite, kateri bo primarni medij uporabe (npr. dimni plini). Od tega je namreč v največji meri odvisna izbira najustreznejšega tipa, podtipa in lastnosti pripomočka.

tipalo temperature dimnih plinov

Potopno temperaturno tipalo TF/Pt primerno tudi za sončne kolektorje

Ena izmed možnosti, ki jih imate prav tako, je na primer potopno temperaturno tipalo TF/Pt. Uporabljati ga je mogoče v najrazličnejših situacijah – pogosto se na primer uporablja pri grelnikih sanitarne vode. Med drugim pride temperaturno tipalo TF/Pt v poštev celo pri sončnih kolektorjih. Tudi tipalo TF/Pt sicer uvrščamo med uporovne modele. Izbrati je torej mogoče različico Pt1000, Pt500 ali Pt100.

Kam po najboljše tipalo temperature (dimnih plinov idr.)?

Iščete vrhunsko tipalo temperature dimnih plinov Pt1000? Vas morda bolj kot natančno spremljanje T dimnih plinov zanimajo meritve tekočin? Ne glede na to, kakšne so vaše konkretne želje, je ponudba podjetja ELPRO Lepenik & Co. d.o.o .natanko tisto, kar iščete. Uvrščamo se namreč med vodilne strokovnjake na področju merilno-regulacijske tehnike. Z našimi pripomočki so možne izjemno precizne meritve T (pa tudi drugih lastnosti) poljubnih snovi – dimni plini, tekočine, zrak itn. V našem programu vas čakajo tako uporovni modeli (Pt1000 itn.) kot termoelementi, znotraj teh dveh kategorij pa nato še ogromno različnih možnosti. Pri nas najdete resnično kakovostno temperaturno tipalo, cena pa je kljub temu zelo dostopna. Zaupajte nam svoje želje – termoelementi ali uporovni princip delovanja (Pt1000, Pt500 ali Pt100), za tekočine ali dimne pline, s priključno glavo ali brez … Naši strokovno usposobljeni sodelavci vam bodo pomagali poiskati izdelek, ki združujejo zares optimalno kombinacijo lastnosti za vaše potrebe. Vljudno vas torej vabimo, da stopite v stik z nami!

Morda ti bo všeč tudi...