Toplotna črpalka za sanitarno vodo je izbira ki se obrestuje

Toplotne črpalke, so v današnjem času močno pridobile na svoji popularnosti in na področju ogrevanja dobesedno preplavile trg, čemur pa se niti ne gre preveč čuditi, saj predstavljajo ekološko najprijaznejši in energetsko najcenejši način ogrevanja prostorov in/ali sanitarne vode, hkrati pa učinkovito nadomeščajo električni bojler ali kateri drugi, manj ekonomičen način ogrevanja. Delujejo tudi do -10°C temperature vstopnega zraka, za svoje delovanje pa večinoma potrebujejo dodano električno energijo. Poznamo dve vrsti, takšne brez bojlerja, ki imajo vodno povezavo ter take z bojlerjem, vse pa imajo navadno vgrajen visoko učinkovit rotacijski kompresor, termo ekspanzijski ventil ter energijsko varčen ventilator z EC-motorjem.

Da bi razumeli kako deluje toplotna črpalka, je treba najprej poznati njeno sestavo. Sestavljena je iz agregata (kompresor, uparjalnik, ventilator …) in hranilnika tople sanitarne vode. Njena velika prednost pred drugimi načini ogrevanja je prav ta, da med segrevanjem vode istočasno hladi tudi prostor, v katerega vrača zrak, ki mu je že odvzela toploto, s čimer lahko prihranimo sredstva za nakup klimatske naprave. Poudarimo pa naj, da bo hladila prostor samo takrat, ko bo istočasno obstajala potreba po segrevanju vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode imajo kar precej prednosti pred ostalimi načini ogrevanja, ki jih uporabljamo v ta namen. Vložek v nakup in montažo, ki je sicer morda malce višji, kot pri ostalih alternativah, se povrne predvidoma v petih do sedmih letih, saj so njihovi obratovalni stroški izjemno nizki. Znižajo pa se tudi vsi stroški ogrevanja. Gre za razliko 35-ih do, v najboljšem primeru, 75-ih odstotkov. Še ena prednost je njihovo ekološko delovanje. Emisije ogljikovega dioksida so manjše za kar 30 do 60 odstotkov, poleg tega pa za svoje delovanje izkoriščajo predvsem obnovljive energijske vire, saj toploto večinoma odvzemajo okoliškemu zraku, vodi ali zemlji, torej lahko pozabimo na zdravju škodljiva goriva. Če se odločimo za nakup toplotne črpalke, možnost menjave zaradi pomanjkanja ustreznih energentov potrebnih za njeno delovanje, tako rekoč ne obstaja. Primerne so tudi za manjša stanovanja, saj zasedejo izredno malo prostora, namestimo pa jih lahko na steno. Pri uporabi takih naprav ne potrebujemo rezervoarja za shranjevanje goriva, kot pri ostalih, saj je njihov edini energent okolje, v katerem se nahajajo. Na trgu je veliko različnih izvedb, z različno velikimi bojlerji, ki bodo gotovo zadostili našim potrebam, tako v primeru velikih, kot majhnih družin. So enostavne in prijazne za uporabo, njihovo vzdrževanje pa je sila preprosto.

Kakšna je poraba elektrike pri toplotni črpalki za sanitarno vodo,

V povprečnem gospodinjstvu električna energija predstavlja enega največjih stroškov, polovico katerega gre skoraj pripisati ogrevanju sanitarne vode, saj v ta namen še vedno najpogosteje uporabljamo klasične električne grelnike oziroma bojlerje.

Če so pogoji za njihovo delovanje optimalni, je prednost toplotnih črpalk ta, da za potrebno toploto porabijo bistveno manj elektrike kot bojlerji, saj iz enega dela elektrike proizvedejo več delov toplote. Če stvar razložimo malce drugače, količina toplote, ki jo proizvedejo, je odvisna od toplotne črpalke in njene moči. Če to na primer ponazorimo s številko tri, bomo iz enega dela elektrike dobili tri dele toplote. Poraba električne energije za delovanje take črpalke je neodvisna od energijske učinkovitosti hiše, zato je njihova uporaba povsem primerna tudi v energijsko potratnejših hišah.

Shema priklopa toplotne črpalke za sanitarno vodo

Napravo se največkrat postavi tako, da sesa zrak iz prostorov z veliko odpadne toplote, kateremu del le-te odvzame, potem pa jo spustimo v okolico. Postavimo jo lahko v prostor, ki ima zračne kanale ali takega brez, kar pa bo minimalno vplivalo na to koliko mora biti naprava odmaknjena od sten,  odvisno od smeri vstopa in izstopa zraka. Če bo naprava izkoriščala zrak iz istega prostora kjer bo nameščena, mora biti volumen prostora vsaj 30 m3.

Naprava ima ravno dno. Za pravilno vgradnjo ji je treba zagotoviti ravno in togo podlago. Priporočljivo je, da za njeno postavitev priskrbimo podstavek višine od enega do dveh centimetrov, s čimer preprečimo, da bi morebitna voda na tleh prostora zmočila izolacijo hranilnika tople sanitarne vode.

Površina, na katero bo naprava postavljena, mora biti popolnoma ravna, da bi bila le-ta lahko nivelirana v vseh smereh. V nasprotnem primeru lahko pride do neželenega prelivanja vodnega kondenzata iz zbiralne posode.

Hidravlični priklop naprave mora biti izveden v skladu z veljavnimi nacionalnimi in lokalnimi predpisi, ki veljajo za priklop hranilnikov tople sanitarne vode. V prostoru, kjer jo bomo namestili, mora biti na tleh, pod njenim nivojem, odtok primeren za morebitno odteklo vodo.

Z odvzemom toplote zraku začne na površini uparjalnika kondenzirati zračna vlaga. Intenzivnost izločanja vlage iz zraka in količina vodnega kondenzata se spreminjata glede na temperaturo in relativno vlažnost prostora. Lahko, da se iz zraka voda sploh ne izloči, možno pa je, da se bo izločilo tudi do več deset litrov kondenzata. Cev za odvod moramo speljati tako, da lahko voda vedno prosto odteče ter jo povezati z odtokom. V primeru, da to ni mogoče, moramo imeti na mestu, kjer naj bi bil odtok zbiralno posodo, ki bo zahtevala redno praznjenje vode.

Morda ti bo všeč tudi...