Toplotna izolacija fasade za večje bivalno ugodje

Toplotna izolacija fasade je namenjena predvsem povečanju bivalnega ugodja, saj je neizoliran bivalni objekt glavni razlog za izgube večjih količin energije iz prostorov, kar se pozna pri mesečnih stroških. V primeru slabe izvedbe ali kadar toplotna izolacija sploh ni izvedena, se srečujemo z nezdravimi in nekvalitetnimi pogoji bivanja ne le v zimskih, temveč tudi v poletnih mesecih. Če pa poskrbimo za kvalitetno in natančno izvedeno toplotno izolacijo fasade, preprečimo izmenjavo toplote med zunanjim in notranjim delom objekta, kar pomeni zmanjšanje izgub energije iz objekta. Prav tako je njena naloga preprečevanje nastajanja toplotnih mostov, zaradi katerih se v objektu nabira vlaga, ki predstavlja odlično mesto za razvoj plesni, hkrati pa objekt ščiti pred vremenskimi vplivi. Fasadi lahko rečemo kar obleka oziroma obraz objekta, zato so učinkovita toplotna izolacija, trajnost ter estetski izgled v fazi načrtovanja fasadnega ovoja izjemnega pomena. Smiselno je razmisliti tudi o toplotni izolaciji strehe, podstrešja in stropa.

Kako izbrati ustrezno toplotno izolacijo – kaj vse moramo upoštevati?

Pri izbiri toplotne izolacije fasade je potrebno upoštevati gradbeno-fizikalne karakteristike toplotne izolacije in drugih slojev zunanje stene – pomisliti je potrebno na to, kakšne fasade si želimo (zaključni sloj ometa ali fasadna obloga), upoštevati pa je potrebno še lokacijo objekta in njegovo namembnost – gre za poslovno stavbo ali za bivalni objekt? Trajnost in toplotna učinkovitost sta odvisni od samega izbora in od kvalitete izvedbe, zato se izdelave nikar ne lotimo sami, brez ustreznih izkušenj ali vsaj nasvetov. Še najbolje pa je, če izdelavo toplotne izolacije fasade, strehe, podstrešja in stropa prepustimo strokovnjakom na tem področju in se tako izognemo morebitnim toplotnim mostovom, zaradi katerih bodo zagotovo nastali dodatni stroški. Pozorni moramo biti predvsem na izbiro materiala – pri nekaterih zadostuje že manjša debelina (odvisno od vrste materiala), posledica česar je prihranek prostora. Glavno merilo izbire materiala za toplotno izolacijo fasade naj nikar ne bo cena. Prav tako ni smiselno varčevati s financami med izbiranjem ustrezne debeline, ker bomo to odločitev zelo kmalu obžalovali. Ker bomo v prvi vrsti s primerno izbiro toplotne izolacije znatno znižali stroške porabe energije, nam bo prihranek hitro povrnil investicijo.

Toplotna izolacija strehe
Najbolj razširjen sistem v Sloveniji je ETICS

ETICS je popoln energijski ščit, ki je med najbolj razširjenimi fasadnimi sistemi na Slovenskem. Kot toplotna izolacija lahko na tem mestu sodeluje večina izolacijskih materialov, vendar mora biti preverjena ustreznost celotnega sistema za fasado. Postopek vgradnje mora biti zelo natančen, pooblaščeni izvajalci pa morajo poznati čisto vse detajle, ki pripomorejo k idealnemu videzu in učinkovitosti izolacijske ometane fasade.

Kaj se zgodi v primeru nekvalitetne izvedbe?

Kadar je toplotna izolacija slabo izvedena, ni težava le energijska izguba, zaradi katere so mesečni stroški višji, temveč se prične v objektu nabirati vlaga, ki zelo hitro najde svojo pot v prostor. Vlaga ni samo nadležna in nima vpliva le na gradbene materiale, zaradi česar v skrajnih primerih objekt izgubi svojo trdnost, temveč ima tudi zelo negativen vpliv na zdravje človeka. V primeru slabe toplotne izolacije fasade se srečujemo z odpadanjem ometa, temelji pričnejo sčasoma propadati, poškodovana pa je lahko tudi notranja oprema. Če nato pomislimo še na vse zdravstvene težave, ki smo jih deležni v primeru bivanja v vlažnem okolju, hitro ugotovimo, da se varčevanje pri izvedbi toplotne izolacije nikakor ne splača. Za popravila gre v večini primerov bistveno višja denarna vsota, kot če bi že na samem začetku poskrbeli za odlično izvedbo. Pogosto je najzgodnejši ukrep, ki ga sprejmemo v primeru nabiranja vlage v bivalnem okolju zračenje prostora, vendar gre le za kratkoročno ukrepanje, ki težave ne bo rešilo, temveč jo bo le začasno omililo. Enako je v primeru plesni, ki jo poskušamo vsakič znova prekriti, pravega vzroka za njen nastanek pa ne odpravimo. Če poskrbimo za odlično izvedbo toplotne izolacije, potem z omenjenimi težavami ne bomo imeli opravka.

Toplotna izolacija fasade cene
Kaj pa, če gre za starejši objekt?

V tem primeru je izmed vseh rešitev najustreznejša obnova fasade, s katero bomo odpravili toplotne mostove in s tem nabiranje kondenza in razvoj plesni. Pogost pristop pri izdelavi toplotne izolacije na starejših objektih je z notranje strani, sicer pa je bolje pristopiti z zunanje strani. Plesen se ne bo razvijala le, če bomo izbrali ustrezne materiale, ki bodo preprečili kondenziranje vlage. Seveda pa je tudi v tem primeru potrebno upoštevati primerno debelino materiala – če bomo želeli pri tem privarčevati, z rezultatom ne bomo dolgoročno zadovoljni. Žal je povsem napačno prepričanje, da nabiranje vlage predstavlja težavo samo v starejših objektih, saj se s tovrstnimi težavami srečujejo tudi lastniki novozgrajenih objektov. Danes se preprosto ne splača hiteti pri gradnji, pa tudi velika želja po prihranku nas kaj hitro zavede na napačno pot. V podjetju Fibran Nord smo pri izvedbi toplotne izolacije strehe, podstrešja in stropa zelo previdni in natančni, zato je z našo izbiro materialov in s samo izvedbo zadovoljnih že mnogo strank. Na našo pomoč se lahko zanesete kadarkoli!

Morda ti bo všeč tudi...