Toplotni most – z izolacijo se ga znebimo hitro in preprosto

 

Toplotni most je v gradbeništvu pogosto slišana in uporabljena faza, saj je potrebno že v fazi gradnje razmisliti tudi o nastajanju oziroma o odpravljanju toplotnih mostov, od katerih nimamo praktično nobene koristi, ravno nasprotno – toplotni mostovi nam povzročajo številne preglavice. Izolacija lahko uspešno odpravi njihovo nastajanje, vendar pa je potrebno najprej razumeti, kaj sploh toplotni most je in kako lahko z izolacijo preprečimo njegov nastanek. Toplotni most je tisti mesto na objektu, kjer je prehajanje toplote zaradi slabega načrtovanja gradnje in izolacije povečano. To pomeni, da skozi toplotni most toplota iz objekta izhaja, v sami notranjosti objekta pa se lahko prične nabirati vlaga, iz katere se razvija plesen. Zagotovo vsi vemo, da le-ta ni le neestetskega videza, temveč je tudi zdravju škodljiva. Izolacija toplotnega mosta je najboljši način za njegovo odpravo. Pri tem je potrebno omeniti predvsem točkovne toplotne mostove, ki marsikateremu lastniku objektov povzročajo sive lase.

toplotne izolacije

Izolacija toplotnih mostov na balkonih

Izolacija toplotnih mostov nam pride prav v primeru balkona. Res je, da je v večstanovanjskih zgradbah dobro imeti svoj balkon, vendar je prav ta lahko razlog za potrebo po obnovi zaradi nastalega mosta. Balkon je odprt prostor, ki je v stiku z okoljem – z zrakom, vlago in drugimi dejavniki. Gre za odlične pogoje za nastanek toplotnega mosta. Izolacija lahko težavo reši, vendar lastniki zgradb pogosto niso razmišljali o nastajanju toplotnih mostov. Le-ti ogromno prispevajo k uhajanju toplote iz objekta, rosenju, zaradi katerega nastane plesen, pogosto pa so prisotna tudi velika temperaturna nihanja. Izolacija mostov je potrebna tudi v kletnem prostoru, ki je prav tako na dosegu vlage, kar lahko še dodatno okrepi prisotnost podtalnice. Toplotni mostovi in vlaga so problem, ki ga ne moremo zanemariti. In če se tudi vi soočate z mostovi, obiščite podjetje Margop.

toplotna izolacija

Toplotni most – ali imamo od njega koristi?

Kot smo omenili, toplotni most ne prinaša nobenih koristi, vsaj ne nam osebno. Korist od toplotnih mostov imajo le ljudje v poklicih, ki se ukvarjajo z obnovami in sanacijami objektov. Izolacija je ugoden način za odpravo mosta, zato vam v podjetju Margop svetujemo, da o izolaciji razmislite že pred pričetkom gradnje in se seveda posvetujete tudi s strokovnjakom. Tudi slabo izvedena izolacija nam ne more pomagati pri odpravi toplotnega mosta. Fasada bo zaradi te nadloge imela precej krajšo življenjsko dobo, zaradi česar bo zahtevala obnovo in s tem bodo nastali dodatni stroški. V podjetju Margop smo prava rešitev, kadar gre za toplotne mostove in kvalitetne izvedbe izolacije.

Morda ti bo všeč tudi...