Trajni magnet

Trajni magnetTrajni magneti nas obkrožajo vsak dan, pa se morda niti ne zavedamo, za kako vseprisoten pripomoček gre. Morda smo seznanjeni s tistimi malimi magnetki, ki se pričvrstijo na hladilnik in druge površine v gospodinjstvu, ali pa smo že preizkusili katero izmed številnih magnetnih igrač, ki izkoriščajo magnetizem za zagotavljanje zabave. V takšnih primerih je povsem očitno, da imamo opravka s čisto pravim magnetom. Po drugi strani pa smo gotovo že uporabljali elektromotor, ki deluje s pomočjo magneta, izdelke z magnetnimi ležaji, mehanizme z magnetnimi elementi … V takšnih izdelkih ni več že na prvi pogled očitno, da jih poganja trajni magnet oziroma magnetni materiali v drugih oblikah. Posebej uporabni pa so permanentni magneti v industriji, ki brez rešitev, kot je magnetni filter, ne bi mogla dosegati takšne učinkovitosti in hitrosti proizvodnje.

Permanentni magnet v industriji

permanentni magnetTrajni oziroma permanentni magnet je tisti, ki deluje neprestano, torej ni odvisen od električnega toka ali drugega vira delovanja. Magneti, ki jih poznamo po zabavni vlogi v vsakdanjem življenju, so permanentni magneti, natančneje verjetno neodimski magneti, ki so vsesplošno prisotni tako v domačem kot v industrijskem okolju. Prav zaradi neodvisnosti od vira napajanja je trajni magnet idealna rešitev za sisteme, ki morajo delovati tudi v primeru izpada električnega toka ali drugih težav. Permanentni magnet tako najdemo v požarnih sistemih, kjer skrbi za ustrezno ločevanje prostorov s požarnimi vrati, tovrstni magnetni mehanizmi pa seveda najdejo svoje mesto še v mnogih drugih aplikacijah.
Še ena precej izrazita aplikacija permanentnih magnetov so magnetni filtri, ki so nujna oprema vsakega industrijskega obrata, ki se ukvarja z obdelavo kovin. Magnetni filtri služijo ločevanju magnetnih materialov od nemagnetnih. Omogočajo enostavno izločanje kovin iz proizvodnega procesa, lahko usmerjajo nadaljnjo proizvodnjo ali skrbijo za zanesljivo ločevanje in zbiranje odpadnih materialov. Že učinkovito ločevanje razsutih kovinskih in plastičnih oziroma drugih materialov je velika prednost, zaradi katere industrija posega po trajnih magnetih. Še posebej zato, ker so magnetni filtri samostojni, ne potrebujejo vira napajanja in delujejo pasivno, brez potrebe po kakšnem posebnem upravljanju.

Kakšen je trajni magnet?

Tako v domači kot v industrijski rabi prevladujejo neodimski magneti, ki so znani po izjemni moči in dobrih splošnih karakteristikah. Zahtevnejši obrati izkoriščajo še druge magnetne materiale, ki imajo za razliko od neodima na primer višjo odpornost na temperaturo ali druge zaželene značilnosti. Izbira pravega permanentnega magneta je odvisna od specifične situacije in točnih zahtev oziroma potreb.

Morda ti bo všeč tudi...