Urejanje okolice hiše in vrta – vsako idejo je vredno preizkusiti

Urejanje okolice hiše se prične z natančnim načrtovanjem in sicer že takrat, ko načrtujemo gradnjo objekta. Pogosto na okolje objekta, ki je sicer videti čudovit, pozabimo, rezultat pa je neurejenost prostora, ki se nahaja v okolici objekta. Po vselitvi običajno to predstavlja veliko težavo, saj imamo občutek, da čudovitih dni ne moremo preživeti na prostem, ker nismo poskrbeli za urejanje okolice hiše. Tega se je mogoče lotiti na različne načine. Kaj dodati na vrt, je stvar posameznika, vsakdo pa lahko izbira med čudovitimi in seveda praktičnimi dodatki, kot so vodnjaki, fontane, izjemno praktične in uporabne letne kuhinje, čudoviti okrasni stebri, pipe in ostali dodatki – pozabiti ne smemo na mize s klopmi, zaradi katerih si bomo lahko kosilo kdaj privoščili tudi zunaj. Urejanje okolice hiše in vrta zahteva dobro zastavljen načrt oziroma koncept, na podlagi katerega bomo svoj cilj dosegli v zelo kratkem času. Samo načrtovanje mora biti logično (vrt mora še vedno omogočati normalno gibanje po obstoječi površini), zato so pri tem delu urejanja okolice hiše dobrodošli čisto vsi nasveti. Ko enkrat dosežemo svoj cilj, je potrebno samo še vzdrževanje urejenosti.

ideje za urejanje okolice

Kdaj je najprimernejši čas za urejanje okolice hiše in vrta?

Načeloma je na to opravilo najbolje pomisliti pri gradnji objekta, saj nam je takrat na voljo največja možnost prilagajanja, kasneje pa je le-ta vprašljiva. Idealno je torej, če se urejanje okolice hiše in vrta zaključi takrat, ko se zaključi gradnja objekta, da je ob vselitvi že vse pripravljeno. Predvsem, kadar se ne srečujemo s finančnimi omejitvami, je to opravilo hitro končano, v nasprotnem primeru pa bomo potrebovali daljše časovne presledke, torej mnogo več časa za urejanje okolice hiše. Vse je odvisno tudi od tega, katere elemente nameravamo dodati na vrt. Vodnjaki, ki so lahko stenski, prostostoječi in okrasni, se lepo podajo v vsako okolico, saj imamo možnost izbire med najrazličnejšimi slogi. Najbolje je, da so ti ročno uliti iz najbolj kakovostnih materialov, saj so potem odporni na zamrzovanje in z njimi nimamo težav niti v zimskem času. Pri nakupu vodnjaka moramo pomisliti še na vrtno pipo, prav pa nam bo prišla tudi kakšna odlagalna površina. Letne kuhinje in kamini so obstojni na vremenske vplive, hkrati pa nam zagotavljajo obilo užitkov ob pripravljanju hrane na prostem. Kar se tiče njihove zunanjosti, so lahko prava mojstrovina. Pri urejanju okolice hiše lahko na vrt postavimo nekaj okrasnih stebrov v kamniti izvedbi, ki bodo lepo zaključili celotno podobo.

Kaj pa, če želimo prihraniti čas in denar?

Tudi pri urejanju okolice hiše velja pravilo – manj je več. Kadar gre za novogradnjo, imamo malce večjo možnost izbire kot pri obnovi starejšega objekta. Za prihranek časa je bistvenega pomena pravočasno in natančno načrtovanje, pri prihranku denarja pa se je pametno držati načela manj je več. Prostor naj bo namenjen druženju in počitku, če se bo v njem nahajala letna kuhinja, pa bomo v toplejših mesecih uživali v zunaj pripravljenih jedeh. Vrtni kamini so zelo uporaben pripomoček na vrtu, če pogosto prirejamo zabave ali piknike, poleg tega pa bodo estetsko in učinkovito dopolnili okolico ob hiši. Za nasvete pri urejanju okolice lahko povprašamo znance, pa tudi kakšen strokovni nasvet iz prve roke nam bo prišel prav. Morda bomo prav na podlagi nasvetov drugih dobili kakšno idejo, ki nas bo povsem navdušila in jo bomo z veseljem uporabili. Kakor koli – ko bo urejena okolica hiše enkrat pred nami, potem zagotovo z njo nimamo več večjih finančnih stroškov, pomembno je le, da jo redno vzdržujemo.

urejanje in vzdrževanje okolice

Kdaj je smiselno poiskati pomoč strokovnjakov?

Če že imamo določene ideje za urejanje okolice hiše in vrta, a ne vemo, kako bi jih uresničili, se je najbolje obrniti na pomoč strokovnjaka. Enako velja za primer, če v nekem trenutku ne vemo več, kako nadaljevati. Potrebno je namreč upoštevati izbiro materialov, ki naj bi se prilegali samemu objektu, prav tako pa se je smiselno držati samo enega sloga, saj lahko več različnih slogov na vrtu ustvari pravo zmedo. V podjetju Figura, v katerem smo z vami že 20 let, lahko naročite pipe v kompletu z vodnjakom ali letno kuhinjo. Ker imamo na tem področju že toliko let izkušenj in se zavedamo, da je potrebno pri določenih »dekoracijah« združiti estetski vidik in uporabnost, smo prepričani, da bodo naši izdelki našli prostor v okolici vaše hiše. Urejanje vam bo vzelo bistveno manj časa, če si boste predhodno ogledali galerijo izdelkov in si ob tem zamislili tudi postavitev. Kakršne koli omejitve v okolju je potrebno vnaprej predvideti, saj jih je mogoče upoštevati že pri sami izdelavi vodnjaka, letne kuhinje, stebrov, mize in klopi ali drugih izdelkov. Okolje bivalnega objekta mora nuditi stanovalcem dovolj  zasebnosti, prav tako pa mora biti zlahka dostopno iz samega bivalnega objekta. Prepričani smo, da si boste z našimi izdelki lahkoto uredili sanjsko okolico hiše.

Morda ti bo všeč tudi...