Spomladi veliko časa namenimo za urejanje okolice hiše

Urejanje okolice hiše je opravilo, ki nam zlasti spomladi vzame veliko časa. Tudi drugi letni časi niso izjeme, morda je zatišje le pozimi, ko zaradi mraza ter snega in ledu ne moremo urejati hiše ali zemljišča. Hiša in njena okolica sta nekakšni vizitki vašega domovanja in posledično vas ter vaše družine. Čeprav ni dobro pretiravati in temu namenjati celotnega prostega časa, pa je vendarle pomembno bivati v urejenem okolju in ta občutek predati tudi svojim otrokom.

urejanje-okolice-hise

Katere so tiste naloge, ki jih zajema urejanje okolice hiše?

  • Urejanje vrta

Že zgodaj spomladi se lahko začne delo na vrtu. Četudi urejanje okolice hiše zajema veliko več od vrtnarjenja, pa je urejen vrt še vedno ponos marsikatere slovenske hiše. Dela na vrtu zajemajo vse od priprave gredic in prekopavanja zemlje do sejanja oziroma sajenja ter pletja in obrezovanja. Tisti bolj strastni vrtnarji sledijo luninim ali drugim setvenim koledarjem, da bo pridelek čim bolj bogat. Vse bolj priljubljene so tudi visoke grede ali zelenjavna korita, ki si jih lahko omislimo tudi na balkonu ter tako pridelamo nekaj svoje letine, tudi če živimo v mestu.

  • Obrezovanje

Eno izmed prvih opravil, ki jih vsebuje pomladanska ureditev zunanjega okoliša, je obrezovanje sadnih dreves in grmovja. Zakaj je obrezovanje pomembno? Vse veje je potrebno obrezati, preden razvijejo liste in cvetove, saj jih tako ne poškodujemo. Obrezovanje pa je način, kako drevesa očistimo utrujenih in neželenih vej, ki preprečujejo njihovo uspešno in bujno rast. Seveda jih ob tem tudi oblikujemo in tako še bolj poudarimo urejeni del okoli hiše.

  • Manjša popravila

Tudi manjša popravila štejejo kot urejanje okolice hiše. Zlasti po preteku zime se na hiši in parceli pojavi potreba po manjših popravilih in izboljšavah, ki jih lahko opravimo sami ali s pomočjo strokovnjaka. To zajema manjša dela na vodovodnem omrežju, npr. menjavo pip ali vodnjakov, čiščenje žlebov ali brušenje in lakiranje lesenih ograj oziroma okenskih okvirjev. Tudi okrušene kovinske opore za rože vzpenjavke ali za vinsko trto je dobro posodobiti. Ta popravila so lahko vir veselja in zadovoljstva, kadar pa predstavljajo frustracije zaradi pomanjkanja časa ali izkušenj, pa je bolje poiskati pomoč strokovnjaka.

  • Pometanje in čiščenje

Po zimi se zlasti na terasi ali dvorišču najdejo ostanki peska, proda, zemlje, suhega listja in odmrlih žuželk. Vse to kazi podobo okolice našega doma, zato je treba organizirati spomladansko čiščenje, pri katerem lahko sodeluje vsa družina. Sicer je pometanje in skrb za urejenost večjih površin bistveno tudi v ostalih letnih časih, saj daje občutek urejenosti.

  • Košnja

Eno od najbolj pogostih opravil na vrtu je košnja. Ne glede na to, ali se je lotevate ročno ali z električno kosilnico, je v toplejših mesecih potrebno vzdrževati minimalno urejenost zelenic in travnatih površin. V trgovinah najdete različne vrste kosilnic in škarij, s katerimi lahko dosežete tudi najbolj odročne kotičke. Tako je košnja postala veliko manj naporna in bolj predvidljiva kakor je bila nekoč, ko so uporabljali samo ročno orodje. V veliko pomoč so v zadnjih letih tudi robotske kosilnice.

Tudi polaganje tlakovcev je lahko prijetno opravilo urejanja okolice

Polaganje tlakovcev je sicer že bolj zahtevno opravilo v okviru urejanja okolice, zato priporočamo, da zanj pooblastite strokovnjaka. Tlakovci so priljubljena talna opcija, saj nudijo dobro zaščito in kakovostno oporo. Na voljo so različni slogi in barve, tako da lahko vsakdo najde svoj stil. Kaj je pomembno pri izbiri za polaganje tlakovcev?

• Material

Tlakovci so lahko kamniti (ki so pri nas zelo pogosti), betonski, opečnati, pa tudi leseni ali iz umetnih mas. Vsi materiali imajo svoje prednosti in slabosti, vaša izbira pa bo odvisna od tega, kam jih boste umestili in s kakšnim namenom.

• Oblika

Zelo pogoste so oblike v dimenzija okoli 10-15 centimetrov na en kos, kar omogoča razmeroma enostavno in hitro polaganje tlakovcev. Nikakor pa to ni edina velikost ali oblika, ki jo lahko izberete. Bodite pozorni, da boste izbrali opcijo, ki stilsko dopolnjuje vaš dom.

• Barva

Enako kakor pri izbiri oblike in materiala je izbira barv stvar okusa, a obenem dopolnjuje materiale, ki so že uporabljeni na fasadi hiše ter za druge elemente okolice. Izogibajte se pretirano intenzivnim tonom ter se raje odločajte za zemeljske odtenke. Izbira je res velika!

polaganje-tlakovcev

Vsa zaključna gradbena dela naj bodo izvedena kakovostno in strokovno

Tudi urejanje okolice lahko šteje med zaključna gradbena dela, ki pa obsegajo še več. To so zadnji poudarki na vašem objektu, ki dodajo piko na i. Zaključna gradbena dela naj izvajajo strokovnjaki, saj so preveč pomembna, da bi jih prepustili naključju, razen če niste dodobra podkovani v njih. Polaganje ploščic lahko kaj hitro postane neravno, beljenje se pogosto začne packati in sestavljanje laminata tudi ni tako preprosto.

Na trgu je veliko kakovostnih izbir in materialov, ki omogočajo prijetno bivanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Privoščite sebi in svoji družini materiale in izbire visoke kakovosti, s katerimi boste zagotovili dobro počutje ter negovali zdravje vseh, ki tam prebivajo.

zakljucna-gradbena-dela

 

Morda ti bo všeč tudi...