Varilni aparati TIG (AC/DC): delovanje in možnosti uporabe

Varilni aparati TIG se v povprečju uporabljajo nekoliko redkeje od tistih, ki temeljijo na postopki MIG ali MAG, vendar pa so v določenih situacijah gotovo najboljša izbira. V večjih industrijskih procesih sta zagotovo nepogrešljiva oba tipa naprav, podobno pa velja za mnoge manjše delavnice. Tokrat vam bomo predstavili nekaj najpomembnejših značilnosti, ki jih imajo varilni aparati, saj boste posledično lažje ocenili, kdaj izbrati ta postopek. Hkrati pa vam ponujamo informacije o tem, kam se odpraviti, če vas zanimajo vrhunski varilni aparati TIG – AC/DC ali zgolj enosmerni električni tok.

Varilni aparat TIG

Kako poteka TIG varjenje oz. kaj je zanj značilno?

TIG varjenje poteka z uporabo volframove elektrode, ki je netaljiva, obenem pa se med procesom ne izrablja. Potrebna je še uporaba zaščitnega plina, denimo argona ali helija, ki poskrbi, da ne pride do oksidacije. Glavna prednost, ki jo imajo varilni aparati TIG, je, da zagotavljajo visoko stopnjo natančnosti in nadpovprečno dober nadzor. Posledično je rezultat izjemno močan zvar. Čeprav je ta postopek težje usvojiti in ne omogoča tolikšne hitrosti kot na primer MIG-MAG, pa je mnogokrat nujen za doseganje želenih rezultatov. Danes je najbolj razširjen v industriji proizvodnje letal, vendar pa pride v poštev še marsikje drugje. Načeloma so varilni aparati TIG (AC/DC ali za delo le z enosmernim tokom) priporočljivi zlasti takrat, ko je potreben nadpovprečno trden spoj, npr. pri korenskih zvarih. Možnosti pri izbiri dodajnih materialov so tu skorajda neomejene – tako lahko za var izberemo dodajni material, ki je enak tistemu, iz katerega je izdelan zvarjenec.

Varilni aparati TIG še posebej uporabni pri tanjših materialih

Mnogokrat so varilni aparati TIG dobra rešitev, ko je potrebno spajanje zelo tankega nerjavnega jekla oz. inoxa. Poleg tega pa si z njimi pogosto pomagamo pri spoju obdelovancev iz aluminija, magnezija in bakrovih zlitin. V osnovi so sicer varilni aparati TIG primerni za najrazličnejše (neželezne) kovinske materiale, pri čemer sta praktično edini izjemi cink in svinec. Pomembno pri tem tipu vara je, da je izredno odporen na korozijo, podobno pa velja za nevarnost za razpoke. Ta odlika je povezana predvsem z dejstvom, da sta sestavi obdelovanca in vara (praktično) identični. Tako se skozi daljše časovno obdobje zagotavlja začetna, originalna stabilnost, zato so varilni aparati za TIG varjenje smiselna rešitev v vseh »kritičnih primerih«, ko ni prostora za nikakršna tveganja. Postopek je mogoče izvajati v najrazličnejših položajih, seveda pa je za to večkrat potreben izkušen mojster, ki premore obilo znanja in spretnosti. A niti najboljši mojstri ne morejo poskrbeti za čudeže, če so jim na voljo zgolj nekakovostni pripomočki. Vse se zato začne z izbiro ustrezne opreme …

Varilni aparat TIG AC/DC

Varilni aparat TIG

Inverterski varilni aparati TIG AC/DC oziroma lastnosti po izbiri

Za začetek je torej važno, da daste pri izbiri varilnih aparatov prednost kakovosti, saj drugače ne bodo možni vrhunski rezultati. Obenem pa morate pred nakupom dobro razmisliti, kakšne lastnosti naprave bi bile najprimernejše za vaše konkretne zahteve. V ponudbi podjetja Pretent vas denimo čakajo varilni aparati TIG vse od 180 A pa do 350 A. Za povrh pa vam je na voljo še  varilni aparat TIG AC/DC. Ta tip naprave torej omogoča izbiranje med izmeničnim (AC) ali enosmernim (DC) tokom. Kadar delamo z aluminijem ali magnezijem, običajno izberemo izmenični električni tok (AC), če gre za spajanje barvnih kovin, pa se odločimo za enosmernega (DC). Poleg tega ponuja inverterski varilni aparat TIG izbiranje med dvema tipoma hlajenja, in sicer med plinskim ali med vodnim. Če niste povsem prepričani, ali bi bili inverterski varilni aparati TIG AC/DC primerni oziroma nujni za vaše potrebe, smo vam na razpolago za vse potrebne dodatne informacije. Naš cilj je, da svojim strankam zagotovimo resnično najboljšo opremo za delo, katere karakteristike so zares v celoti skladne s specifičnimi nameni uporabe. Ne glede na to, ali vas zanimajo varilni aparati TIG AC/DC ali katera izmed drugih opcij, pa je izredno pomembno, da po nakupu sledite napotkom za pravilno vzdrževanje in uporabo. To med drugim pomeni, da morate materiale na začetku primerno pripraviti. Biti morajo biti povsem suhi, hkrati pa je treba poskrbeti za razmaščevanje, npr. s pomočjo alkohola. Vsekakor pa je treba odstraniti tudi morebitno rjo. Predhodno čiščenje je ključno predvsem takrat, ko izberemo kombinacijo enosmernega toka (DC) in pozitivno polarizirane elektrode, medtem ko lahko takrat, ko se odločimo za izmenični tok (AC),  načeloma po potrebi čistimo obdelovalnim material med samim postopkom.

Varilni aparati za TIG varjenje niso edina vrsta v ponudbi

Seveda pa varilni aparati TIG (AC/DC ali tisti, pri katerih je možna samo uporaba enosmernega električnega toka) niso edino, kar sestavlja ponudbo našega podjetja. V njej vas namreč čakajo tudi različni varilni aparati MIG-MAG. Z njimi je delo še posebej hitro, prednost celotnega postopka pa je hkrati dejstvo, da je zelo ekonomičen. Pozabili pa nismo niti na vso potrebno zaščitno opremo, ki poskrbi za zagotavljanje visoke stopnje varnosti.

Morda ti bo všeč tudi...