Varilni aparati TIG AC/DC – izboljšajte kakovost in zmanjšajte stroške

Varilni aparati TIG se uporabljajo za poseben postopek varjenja – spajanja dveh elementov, ki se je razvil kmalu po 2. svetovni vojni. Poteka v zaščitni atmosferi argona ali helija, vendar pa je helij dražji plin, zato se pri izvajanju postopka pogosteje uporablja zaščitna atmosfera argona. Na trgu so na voljo različni varilni aparati TIG AC/DC, ki se v veliki meri uporabljajo pri materialih, kot so železo, inox in aluminij, vendar pa se razlikujejo glede na moč, velikost, težo in namen. Preden se lotimo nakupa se moramo vprašati, ali iščemo napravo za uporabo v domači delavnici ali potrebujemo profesionalni inverterski varilni aparat TIG AC/DC za uporabo v industrijske namene. Od tega je namreč odvisna kvaliteta zvara, s pravilno izbranim strojem pa je mogoče izboljšati kakovost proizvodnje in bistveno zmanjšati stroške proizvodnje. TIG postopek pomeni, da varilni aparat uporablja netaljivo Volframovo elektrodo, ki se ne izrablja. Kar se tiče moči, lahko izbiramo med 180A do 350 A, vsekakor pa se je potrebno zavedati, da nam varjenje z varilnim aparatom TIG AC/DC omogoča boljši nadzor nad zvarom, če ga primerjamo z MIG postopkom, pri katerem uporabljamo odkriti oblok, kjer gori oblok med taljivo kovinsko elektrodo in varjencem. Na tržišču so na voljo naprave različnih izvajalcev, zato moramo natančno preveriti njihove lastnosti, preden izberemo tisto pravo.

Kaj bi morali vedeti pred nakupom varilnega aparata TIG?

Varilni aparati TIG AC/DC se uporabljajo za TIG varjenje, ki je eden najzahtevnejših postopkov spajanja dveh ali več elementov in se pogosto uporablja v industriji, redkeje pa v domačih delavnicah. Varilec mora pri tem držati zelo kratko razdaljo od obloka, ogromno pozornosti pa je potrebno posvetiti temu, da pri uporabi varilnega aparata ne pride do stika med elektrodo in obdelovancem. Za uspešno delo potrebuje varilec 2 spretni roki, saj mora v eni držati gorilnik, v drugi pa material, s katerim bo zapolnil zvar. Za vžig varilec uporabi visokofrekvenčni generator, nakar se z gorilnikom približa obdelovancu in sicer tako, da je razdalje med vrhom elektrode in obdelovancem približno med 1,5–3 mm. Med elektrodo in obdelovancem opazimo iskro, ki poskrbi za brezkontaktno vzpostavitev obloka. Inverterski varilni aparati TIG se ogromno uporabljajo v letalski industriji, vendar ne manjkajo niti na drugih področjih, predvsem na tistih, na katerih se uporabljajo tanki in slabše zaželeni materiali. Prednost uporabe inverterskega varilnega aparata TIG AC/DC je prav v tem, da noben drugi stroj ne omogoča obdelave toliko različnih materialov in zlitin, poleg tega pa za razliko od postopkov, kot je ročno-obločni, ne pride večjih izgub materiala. Zvar ima enako sestavo kot obdelovanec, zato so takšni zvari, ki nastajajo z uporabo varilnega aparata TIG bolj odporni na korozijo ter razpoke v daljšem časovnem obdobju. Kadar koli so potrebni kritični zvari, je smiselno razmisliti o uporabi varilnega aparata TIG, tudi pri posodah za izrabljeno jedrsko gorivo.

Inverterski varilni aparat tigVarilni aparti tig ac dc

Boljši in kakovostnejši vari, kot pri uporabi drugih naprav

Brez dvoma z uporabo varilnih aparatov TIG dosegamo boljše rezultate, kot bi jih dosegli z uporabo drugih postopkov. Za kakovostnejše zvare je potreben izkušen varilec, ki mora redno vzdrževati čistočo delovnega področja in opreme, saj morajo biti materiali, ki se uporabljajo, čisti, razmaščeni in suhi. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo kvaliteta zvara vprašljiva. Pri postopkih čiščenja varilnih aparatov TIG AC/DC je potrebna posebna previdnost zaradi prisotnosti električnega toka, najpogosteje pa se za čiščenje uporabljajo topila, kot je alkohol. Varilec mora vedeti, katero opremo potrebuje za popolno in varno izpeljan postopek – gorilnik za varjenje s primerno volframovo elektrodo, varilni aparat TIG kot vir konstantnega toka ter jeklenko oziroma vir zaščitnega plina.

Ključnega pomena je varnost pri delu

Vse prevečkrat pozabimo na pomen zagotavljanja varnosti na delovnem mestu, zlasti takrat, kadar moramo določeno opravilo opraviti v zelo hitrem času. Pri uporabi varilnih aparatov TIG AC/DC je zelo pomembna uporaba zaščitne delovne obleke, sicer je zaradi neupoštevanja varnostnih ukrepov lahko življenje varilca tudi ogroženo. Uporabljati je potrebno zaščitne čelade z vizirjem in čevlje, izdelane iz trpežnih materialov, kot je usnje. Kadar je v skupini več varilcev, naj bodo med seboj ločeni z zaščitnimi zavesami, ki bodo zmanjšale možnost poškodb pri delu. Pri uporabi varilnega aparata TIG je varilec nenazadnje izpostavljen tudi prašnim delcem, nevarnim plinom in dimu, zato je potrebno redno čiščenje delovnega okolja, pozabiti pa ne smemo niti na redno zračenje prostorov, s katerim omogočimo svežemu zraku vstop v prostore. V podjetju Pretent smo za vas pripravili pestro ponudbo varilnih aparatov TIG, s katerimi bo vaše delo v industriji olajšano, hkrati pa boste z njihovo uporabo izboljšali kakovost svoje proizvodnje in zmanjšali stroške, ki nastajajo pri proizvodnji. Poleg ugodnega prodajnega programa vam nudimo še servis in svetovanje iz prve roke.

Morda ti bo všeč tudi...