Varilni aparati

Varilni aparati in varjenje – najpogostejši plin v uporabi je CO2

Varilni aparati so naprave, brez katerih si danes življenja praktično ne znamo več predstavljati in čeprav mnogi o njih ne vedo veliko, so le-ti nepogrešljiv pripomoček na različnih področjih industrije. Že samo pri opravilu, kot je prenova doma, ne moremo storiti veliko, če pri tem ne uporabljamo primernega varilnega aparata, ki nam omogoča spajanje dveh ali več materialov v novo celoto. Potrebno pa je omeniti, da obstaja več različnih načinov varjenja, od katerih je odvisna izbira varilnega aparata. CO2 varjenje pomeni, da se pri samem postopku uporablja zaščitna plinska atmosfera (v tem primeru CO2 – ogljikov dioksid), ki prispeva k večji kvaliteti zvara. Poleg CO2 je nemalokrat v uporabi tudi argon. Kateri plin se lahko uporablja v kombinaciji z določenim varilnim aparatom, nam pove oznaka v imenu, kot je denimo varilni aparat CO2. Pri izbiri varilnega aparata se osredotočimo na vrsto materiala, ki ga nameravamo variti in na debelost materiala, poskušajmo pa si tudi odgovoriti, s kakšnim namenom smo se lotili varjenja. Glede na primeren postopek nato izberemo še plin – CO2 oziroma mešanico plinov ter drugo opremo, ne pozabimo pa na zaščito, vključno z masko, kapo, delovno obleko in čevlji, saj je varnost pri delu vedno na prvem mestu. Preden se lotite izbire varilnega aparata CO2, preverite, ali naprava, ki si jo ogledujete, omogoča izključno uporabo CO2, ali pa je poleg ogljikovega dioksida mogoče uporabljati še druge pline. V ponudbi podjetja Pretent najdemo različne varilne aparate, tudi AC/DC, čisto vsak izmed njih pa je kakovosten, saj je zadovoljstvo strank na prvem mestu.

varilni aparati pretent

Za hitro in učinkovito varjenje je potrebno izbrati primerni aparat

Kakovost zvara je med drugim odvisna tudi od vrste varilnega aparata, ki smo ga uporabljali pri varjenju, zato je še kako pomembno izbrati pravi model za profesionalno ali polprofesionalno uporabo. CO2 varilni aparat varilcu omogoča hitro in učinkovito varjenje po postopku MAG, pri čemer se uporablja ogljikov dioksid (CO2) oziroma kisik ali mešanica argona in CO2. Naloga plina je ustvarjanje zaščitne atmosfere, ki preprečuje, da bi mesto varjenja pričelo oksidirati. Za boljšo učinkovitost varjenja in doseganje bolj kakovostnega zvara je tako potrebno izbrati primeren plin, ki mora ustrezati tako izbranemu postopku varjenja, kot tudi varilnemu aparatu, ki ga pri tem uporabljamo. TIG, MIG in MAG načine uvrščamo med najpogostejše, zaradi česar jih ne uporabljajo le domači mojstri, temveč tudi profesionalci na različnih področjih industrije. Vsi potekajo v zaščitni atmosferi plina, pri tem pa se uporabljajo različni plini oziroma njihove mešanice. CO2 je aktivni plin, argon, ki se pogosto uporablja v kombinaciji z njim, pa inertni.

Katere so prednosti MAG varjenja?

Omenili smo, da pri MAG varjenju uporabljamo ogljikov dioksid (CO2) in neoplaščeno elektrodo. Postopek je primeren za obdelavo malo legiranih konstrukcijskih jekel ter tanke in srednje debele pločevine, pri čemer velja upoštevati pravilo, da debelina materiala ne sme presegati enega milimetra, sicer kljub kvalitetnemu varilnemu aparatu ne bomo dosegli lepih zvarov. Postopek se vsakodnevno uporablja v avtokleparskih delavnicah in pri podobnih opravilih, v profesionalni uporabi pa ga je mogoče zaslediti tudi pri varjenju težkih jeklenih konstrukcij. Zaradi visokih temperatur pri postopku pride do ločevanja CO2 na ogljikov oksid in kisik, to pa pomeni, da omenjen način ni primeren za spajanje lahkih zlitin oziroma lahkih kovin.

Ne glede na vrsto varilnega aparata je varnost pri delu na prvem mestu

Kateri varilni aparat je najboljša izbira v določenem primeru, je odvisno od tega, kaj želimo z njegovo uporabo doseči. V čisto vsakem primeru pa moramo ob samem nakupu varilnega aparata pomisliti še na varnost pri delu, ne glede na to, ali smo na tem področju že izkušeni, ali smo šele začetniki. Zaščitna maska je del obvezne zaščitne opreme, a nikakor ni dovolj za zagotavljanje varnosti, zato mora varilec pri svojem delu uporabiti še primerno delovno obleko, rokavice in obutev. Prostor, v katerem delo poteka, naj bo zračen, vendar naj ne bo na prepihu, delovna površina pa naj bo vedno čista, saj bomo tako prispevali k boljši kvaliteti zvarov. V podjetju Pretent poslovanje temelji na kvalitetnih proizvodih in strokovnih, hitrih in kvalitetnih storitvah, kar nam je omogočilo, da smo postali eden največjih ponudnikov varilne tehnike in opreme v Sloveniji. Od ustanovitve podjetja pa do danes smo stalno širili našo ponudbo proizvodov in storitev, zaradi česar lahko zadovoljimo ker najširši krog zahtev naših strank. V naši ponudbi danes najdete CO2 varilne aparate, inverter in zaščitne maske ter drugo opremo, ki bo poskrbela za varnost pri delu. Aparate za profesionalno in polprofesionalno uporabo lahko pred nakupom testirate in se tako na lastne oči prepričate o njihovi kvaliteti. Ker imamo večino proizvodov vedno na zalogi, lahko hitro izpolnimo zahteve naših strank!

Morda ti bo všeč tudi...