Vijačni material: različne matice in lesni vijaki, dimenzije po izbiri

Vijačni material je nekaj, kar verjetno vsaj občasno uporabljamo vsi. Velikokrat se z njim srečujemo pri povsem vsakdanjih opravilih, še toliko bolj pa je nepogrešljiv v delavnicah in v mnogih proizvodnih obratih. Kadar gre za profesionalno uporabo, se seveda vijačni material naroča oziroma kupuje v precej večjih količinah. Čeprav je tovrstni material načeloma poceni, ko govorimo o stroških posameznega elementa (matice ipd.), pa končni strošek naraste, ko so potrebne zelo velike količine različnih kosov. Če pridejo tudi v vašem primeru v poštev večja naročila, boste verjetno poskušali najti karseda ugodno razmerje med kakovostjo in ceno. Več o tem na koncu. Pred tem je namreč potrebnih nekaj osnovnih informacij o tem, kaj sploh odlikuje kakovosten vijačni material oz. na katere lastnosti morate biti še posebej pozorni ob nakupu …

Vijačni material

Vijačenje ima izjemno velik vpliv na kakovost končnega izdelka

Od tega, kako skrbno bo izvedeno vijačenje, je pogosto v veliki meri odvisna kvaliteta določenega izdelka. Če nismo previdni, pride hitro do razpok in drugih vrst poškodb. Iz tega je razvidno, da je za vijačenje izredno pomembna pravilna tehnika, ki jo usvojimo predvsem z izkušnjami. Poleg tega pa v tej »enačbi« manjka še drugi člen. Četudi je naša metoda izjemno pretanjena, rezultat zagotovo ne bo najboljši, če bo uporabljen nekvaliteten vijačni material. Cena torej nikakor ne bi smela igrati ključne vloge pri primerjanju posameznih izdelkov, ampak se osredotočite predvsem na:

  • trpežnost materiala (kako obstojen bo denimo v primeru manj ugodnih razmer, kot je npr. vlaga),
  • enostavnost/zahtevnost uporabe (tip utora ipd.),
  • ustreznost dimenzij in
  • skladnost s konkretnim obdelovancem.

Če naletite pri izbiranju na kakršno koli dilemo, je vedno smiselno, da poskušate pridobiti mnenje izkušenega mojstra oziroma nekoga, ki se s tem področjem srečuje vsakodnevno.

Vijačna matica

Izbirati je mogoče med različnimi vijaki – lesni, matični itd.

Med najosnovnejši vijačni material nedvomno sodijo vijaki. Lesni so ena izmed najpogostejših različic. Obstajajo pa še mnogi drugi tipi, med katerimi je mogoče izbirati. Bistvena razlika med posameznimi možnostmi je običajno v tem, ali je potrebno vrtanje v obdelovanec ali pa zadostuje uporaba ustreznega izvijača. Tudi to je tako nekaj, kar je dobro upoštevati pri nakupu – ne glede na to, ali bo šlo za individualno rabo ali pa za profesionalno (delavnice, industrijska proizvodnja ipd.). Ponudba na tržišču je danes brez dvoma dovolj pestra, da večinoma ni večjih težav pri iskanju idealnega vijačnega materiala. A če se vam vendarle zgodi, da vijačni material, kakršnega bi želeli, ni na voljo, je vsekakor pametno preveriti še možnost izdelave po naročilu. Ta opcija je sicer običajno res nekoliko dražja kot če bi se odločili za že izdelan vijačni material, vendar pa nikakor ni smiselno varčevati, ko je v igri kakovost končnega izdelka – še posebej če bi to pomenilo zmanjšano varnost pri uporabi.

Vijaki

Nepogrešljiv vijačni material nedvomno tudi matice

Vsekakor pa vijačni material ne bi bil popoln, če bi manjkale različne matice. Verjetno najpogostejša izbira so sicer šestrobne matice (klasične, visoke ali nizke), katerih premer pa se seveda razlikuje. Omenjene matice so lahko tako zelo majhne kot izredno velike. Poleg tega, da poznamo različne modele oz. tipe ter da so možne poljubne dimenzije, se matice razlikujejo še glede na okoliščine uporabe. Kadar so matice potrebne za pritrjevanje pri konstrukcijah, ki so posebej obremenjene, je treba to brez dvoma upoštevati pri izbiranju. V primeru, da nameravate matice uporabljati pri zelo težkih strojnih elementih, se priporočajo obročne matice. Posebna kategorija pa so še t. i. kronaste matice, ki imajo dve glavni funkciji, in sicer varovalno ter estetsko.

Vašim potrebam prilagojene matice in lesni vijaki – dimenzije po izbiri

V novomeškem podjetju Farmel vas čaka vijačni material, ki združuje kakovost in dostopne cene. Gre za vijačni material, ki je na voljo v številnih različicah (vrste, oblike, materiali, dimenzije itn.), zato boste pri nas zagotovo dobili natanko tisto, kar potrebujete.  Pohvalimo se lahko z dejstvom, da si lastimo eno najbolje založenih skladišč z vijačnim materialom, saj ne bi želeli pustiti na cedilu svojih strank. Vijačni material lahko naročite kar po elektronski pošti ali pa oddate povpraševanje prek obrazca na naši spletni strani. Poudarimo naj še, da se vedno striktno držimo dostavnih rokov, za katere se dogovorimo, zato vam ni treba skrbeti, da bi vijačni material dobili prepozno. Vijačni material pa ni edino, kar ponujamo v svoji trgovini s skoraj tridesetletno tradicijo delovanja. Pomemben del prodajnega progama predstavlja avtoakustika, s katero se je naša zgodba sploh začela. Hkrati z avtoakustiko smo na začetku svoje poti prodajali še avtoalarme, ki jih kupcem ponujamo še danes. Kasneje pa se je ponudba nekoliko razširila – v njej boste danes našli še izdelke za predelavo plovil in avtodomov, različno avtoopremo (npr. parkirne senzorje), folije za objekte, vozila in motorje, naprave za navigacijo in sledenje ter GSM-aparate  in nosilce zanje, namenjene uporabi v avtomobilu. Gre za proizvode priznanih znamk, ki jih tudi uradno zastopamo na slovenskem tržišču.

Morda ti bo všeč tudi...