Vrtna garnitura

Vrtne garniture so izpostavljene različnim vremenskim vplivom, zato morajo biti narejene iz kvalitetnih materialov, ki so vremensko odporni. Les, plastika in inox se dobro obnesejo pri izpostavljenosti soncu in dežju zato so najprimernejši za izdelavo vrtnega pohištva. V primeru, da je pohištvo oblazinjeno, mora biti tekstilna prevleka prav tako vremensko odporna, saj se v nasprotnem primeru kmalu uniči. Tekstilni material mora biti hitro sušeč, da ne pride do pojava plesni, kar se lahko naredi zelo hitro. V hladnejših mesecih je priporočljivo vrtno garnituro pospraviti v notranjost ali pa jo vsaj zaščititi pred mrazom in snegom. Nizke temperature in sneg zelo vplivajo na uporabno dobo pohištva. V primeru, da za shranjevanje pohištva v hiši ni prostora, ga je potrebno ustrezno pripraviti za shranjevanje na prostem. Za zaščito vrtnega pohištva, ko ta ni v uporabi obstaja na trgu veliko pokrival. Namenska pokrivala so narejena iz vremensko odpornih materialov, ki vrtno pohištvo ščitijo pred soncem, dežjem, snegom in točo. Občasno je potrebno vseeno preveriti, če pokrivalo ni na kakšnem mestu raztrgano, saj v tem primeru ne opravlja več svoje naloge. Prav tako je potrebno preveriti stanje pokrivala po kakšnem večjem neurju, saj ga lahko veter prestavi in je tako pohištvo izpostavljeno vsem vremenskim faktorjem.

Vrtne garniture

Stoli vrtnih garnitur imajo lahko oblazinjenje, ki skrbi za večje udobje pri sedenju

Klasične garniture, ki jih sestavljajo vrtne mize in stoli se običajno uporabljajo za obedovanje in druženje na prostem. Velikokrat so garniture postavljene v bližini kaminov ali letnih kuhinj, da je serviranje hrane čim hitrejše in enostavno. Stoli, ki so del garnitur, so narejeni iz različnih materialov, najpogosteje je to plastika ali les. Vremensko odporni materiali skrbijo za to, da je pohištvo uporabno dolgo časa in da ohrani čudovit videz čim dlje. Stoli imajo lahko nizek ali visok naslon, ki skrbi za dobro oporo in udobje pri sedenju. Visok naslon skrbi, da imata hrbet in glava primerno oporo, kar je željeno v primeru sedenja, ki traja dlje časa. Za večje udobje pri sedenju je poskrbljeno tudi z oblazinjenjem. Za oblazinjenje sedežne površine stola in hrbtnega naslona se najpogosteje uporablja pena, ki ima prevleko iz trpežnih kakovostnih materialov. Uporabljen material mora biti enostaven za čiščenje, nekatere tkanine imajo celo poseben premaz, ki ščiti pred madeži oziroma se v primeru pojava madeža enostavno očistijo z vlažno krpo. Za stole, ki nimajo oblazinjenja, lahko posamično kupimo blazine za sedenje v različnih velikostih. Na ogrodje stolov se enostavno pritrdijo s pomočjo elastike ali trakcev. Velika prednost sedežnih blazin je enostavno čiščenje, saj se jih preprosto operejo v pralnem stroju. Če se naveličate barve blazin ali pa če se blazine raztrgajo, se enostavno nadomestijo z novimi.

Mize in stoli so sestavni del vrtnih garnitur, ki so v glavnem namenjene obedovanju

Vrtne sedežne garniture nudijo sprostitev in počitek na svežem zraku, ki zelo dobro vpliva na telo in duha. V prodajnem programu podjetja Maros so na voljo različne postavitve in velikosti garnitur. Kotne garniture so primerne tako za majhne kot za velike terase. So zelo priljubljene, saj nudijo največ sedalne površine. Dobavljive so v klasičnem in modernem izgledu ter v različnih barvah. Garniture, ki so sestavljene iz troseda, dvoseda in fotelja so najprimernejše za zelo prostorne terase in travnate površine. Zavzamejo največ prostora, so pa zelo estetske. Tabureji odlično dopolnjujejo garniture, saj imajo več različnih funkcij. Tabureji služijo kot odlagalni prostor, lahko pa se jih uporablja tudi kot dodatni stol. Narejeni so lahko tako, da imajo v svoji notranjosti prostor, ki se lahko uporablja za shranjevanje knjig, časopisov, kakšne odeje ali drugih malenkosti. Garnitura v klasičnem izgledu je najbolj primerna za postavitev na teraso hiš, ki so grajene v tradicionalnem slogu. Tako se tradicionalni slog nadaljuje iz notranjosti hiše, ven, na teraso ali balkon. Moderne garniture pa se najbolj podajo k sodobno grajenim hišam, za katere so značilne čiste ravne linije. Moderno pohištvo je minimalistično in največkrat svetlih barv.

Vrtne mize in stoli

Vrtne sedežne garniture morajo biti narejene iz kvalitetnih odpornih materialov

Ponudbo vrtnih stolov in vrtnih miz dopolnjujejo tudi ležalniki in gugalnice, ki so čedalje bolj priljubljene. Ležalniki so idealen kos pohištva za počitek pa naj si bo to kratek dremež, prebiranje priljubljene knjige ali pa meditiranje. Ker so ležalniki namenjeni izključno počitku, so zasnovani tako, da nudijo največje udobje. Oblazinjenje vrtnih ležalnikov predstavlja poliuretanska pena v različnih debelinah, ki je prevlečena z različnimi tekstilnimi materiali. Ti materiali morajo biti vodoodporni, saj se ležalniki nemalokrat nahajajo ob bazenih. Zato mora biti prevleka kvalitetna, saj je konstantno podvržena vlagi in močnemu soncu. Če material ni dovolj kvaliteten, da bi vzdržal v takšnih pogojih, kmalu obledi in se raztrga. V primeru, da si zaželite počitek na vrtu z nežnim pozibavanjem, je prava izbira viseča vrtna košara, ki je bolj kot ne novost na tržišču. Košara se lahko pritrdi kamorkoli, kjer je na voljo dovolj prostora in mesto kamor se varno pritrdi. V ponudbi trgovine Maros sta na voljo dva modela visečih vrtnih košar, ki nudita maksimalno udobje in sprostitev. Odlična lastnost visečih košar je, da jih lahko kadarkoli prestavite na drugo lokacijo, brez kakršnihkoli gradbenih posegov.

Morda ti bo všeč tudi...