Zakaj prihaja do uhajanja urina med nosečnostjo

Skoraj vsaka nosečnica se vsaj proti koncu nosečnosti prične soočati z majhno težavico – z uhajanjem urina. Uhajanje urina med nosečnostjo, še najbolj pa na koncu nosečnosti, je popolnoma normalno, saj otročiček v maternici raste in pritiska na organe, mehur pa ima zelo malo prostora in zato težje zadržujemo vodo.

Mehur je med nosečnostjo bolj poln tudi zato, ker ledvice med nosečnostjo delujejo močneje, saj tudi otrok izloča odpadne snovi, ki jih morajo ledvice mamice prefiltrirati. Vse to rezultira v tem, da je mehur nosečnic veliko bolj poln, skupaj s pritiskom ploda na mehur pa tako prihaja do uhajanja urina med nosečnostjo. Največkrat pride do uhajanja urina ob kihanju, nosečnice pa se soočajo tudi z uhajanjem urina pri kašljanju.

Kako si lahko pomagamo pri nekontroliranem uhajanju urina med nosečnostjo?

Pri nekontroliranem uhajanju urina si lahko pomagamo tako, da redno nosimo zaščitne vložke, poleg tega pa se je za izjemno učinkovito metodo izkazala tudi metoda Keglovih vaj s pomočjo katerih bomo učvrstili mišice, kar nam bo pomagalo pri boju proti uhajanju urina med nosečnostjo. Poleg tega moramo redno prazniti mehur -na stranišče je dobro oditi vsako uro, četudi nas morda še ne tišči. Pri tem moramo zmeraj izprazniti celotno vsebino mehurja.

urinska inkontinenca

Do uhajanja urina pogosto prihaja tudi po porodu, saj so mišice neutrjene

Do uhajanja urina pa lahko prihaja tudi po porodu. Slednje je posledica oslabelih mišic medeničnega dna. Nosečnost z velikimi hormonskimi spremembami in povečana teža maternice predstavljajo za mišice medeničnega dna veliko obremenitev, zato se njihova zmogljivost zmanjša. Med porodom se še dodatno močno raztegnejo, zaradi prereza ali raztrganin presredka pa tudi poškodujejo. Včasih nastanejo med porodom tudi neprepoznane poškodbe mišic, ki niso pravočasno oskrbljene.

Nekontrolirano uhajanje urina med nosečnostjo in po porodu ni povezano zgolj z higienskimi nevšečnostmi, pač pa so dekleta, ki se z uhajanjem urina med nosečnostjo in po porodu soočajo, velikokrat izpostavljena sramu in tako pogosto zmanjšajo svoje socialno življenje, kar vodi v slabo počutje in depresijo. Prav zato je izjemno pomembno, da k reševanju težave pristopimo sistematsko in jo tako tudi razrešimo. Intenzivne vaje za mišice medeničnega dna dosežemo tudi z magnetno stimulacijo oz. tako imenovano ”magnetoterapijo”, pri kateri pa so učinki opazni že po dveh do treh tednih. Metoda je neinvazivna, neboleča, brez neprijetnega vstavljanja elektrod, brez neposrednega stika s kožo in nima znanih stranskih učinkov.

Kako si lahko pri nekontroliranem uhajanju urina pomagamo sami?

Sami si lahko pri težavah z uhajanjem urina po porodu pomagamo z Keglovimi vajami in drugimi vajami za ojačitev medeničnega dna. Vsaka nosečnica bi morala poznati Keglove vaje in jih skozi celotno obdobje nosečnosti tudi izvajati, z njimi pa nadaljevati takoj po porodu. Izjemno pomembno pa je, da vaje izvajamo pravilno (krčimo prave mišice in na pravi način), saj lahko v nasprotnem primeru stanje še poslabšamo. Učinek Keglovih vaj pri že razvitem uhajanju urina opazimo po šele po treh do petih  mesecih, zato je potrebna velika vztrajnost in odločnost pri izvajanju vaj.

nekontrolirano uhajanje urina

Pestra ponudba higienskih pripomočkov v Tosami

V Tosami pa vam ponujamo nekaj preprostih rešitev pri nekontroliranem uhajanju urina. Da bi zagotovili zadostno higieno je dobro, da se odločimo za uporabo higienskih vložkov. V Tosami so tako na voljo naslednji produkti:

  • Udobni klasični Jasmin sport vložki z vrhnjim slojem iz naravnih TENCEL vlaken.
  • Jasmin sport anatomic vložki so narejeni v velikosti običajnih dnevnih vložkov. So tanki in anatomsko oblikovani, zato se odlično prilagodijo obliki telesa, namestimo jih lahko na spodnje perilo ali direktno na športno oblačilo.
  • Jasmin sport super so vložki z največjo vpojnostjo v liniji sport. So nekoliko daljši in večji od običajnih dnevnih vložkov, namenjeni pa so aktivnostim, pri katerih lahko pričakujemo povečano izločanje.
  • Jasmin sport normal so vložki s krilci poskrbijo za bolj fiksno pritrjevanje na spodnje perilo ali notranje hlačke športnega dresa. Njihova oblika in vpojnost je enaka vložkom anatomic.
  • Jasmin sport slip so ščitniki perila oziroma mehki, tanki vložki, ki jih uporabimo, ko želimo zaščiti spodnje perilo in oblačila ohraniti čista.

Zavedati pa se moramo, da uhajanje urina ni težava, ki doleti zgolj nosečnice in dekleta po porodu, pač pa se lahko z omenjeno težavo soočimo pravzaprav vsi. Prav zato je izjemnega pomena, da se o njej podučimo ter pričnemo z njenim zdravljenjem, pri tem pa si simptome in neprijetne učinke lajšamo s produkti, ki so dan danes v ta namen že na trgu.

Več o produktih, ki jih ponujamo v trgovini Tosama si lahko preberete na napi spletni strani, kjer lahko vse ponujene izdelke tudi naročite.

Morda ti bo všeč tudi...