Zastirke

Zastirke so nepogrešljiv element pri vsakem urejanju vrta ali gredice. Zastirke pripomorejo k temu, da je zemlja pod njimi vlažna, rahla in tako pripravljena na setev oz. sejanje.

Velika izbira zastirke v podjetju Elektroprom

Seveda je kot dan danes tudi povsod drugod, izbira zastirk pestra. Izbiramo lahko med veliko različnimi zastirkami – na primer zastirka iz sekancev, zastirka iz slame ali zastirka iz bambusa. V podjetju Elektroprom smo vam pripravili pestro izbiro zastirk.

zastirke

Zastirka ščiti pred izsušitvijo tal in pred škodljivci

Vsaka zastirka ima svoje prednosti in slabosti, vendar naloge zastirk ostajajo enake – zaščita tal pred izsušitvijo, zaščita proti plevelu in proti škodljivcem, kot so na primer polži.

Zastirka iz slame

Veliko ljudi se dan danes odloča za uporabo zastirke iz slame. Pa naj gre za slamo kamuta, pšenice ali drugega žita, pri zastiranju z zastirko iz slame je nujno potrebna določena mera previdnosti. Dokler zastirko iz slame uporabljamo zgolj na okrasnih gredicah se s problemi še ne soočamo. Pozorni moramo biti v situaciji, ko z zastirko iz slame zastiramo površino, na kateri pridelujemo zelenjavo. Na predelih, kjer želimo pridelati hrano, nikakor ne smemo uporabiti slame iz večjih njiv ali polj, saj je tam slama prepojena s škropivi in pesticidi ter tako neugodno vpliva na naš pridelek.

Zastirka iz sekancev ali bambusa

Zastirki iz sekancev in iz bambusa se odlično izkažeta pri ohranjanju vlažne zemlje, kar nam omogoča, da je setev oz. sejanje lažja in kakovostnejša, pridelek pa bolj množičen. Zelo pa pomagata tudi pri boju proti polžem, ki pridelek radi uničujejo.

 

Zalivanje rastlin ob uporabi zastirke

Ker zastirka tako dobro ohranja vlago je zalivanje rastlin potrebno le neposredno po setvi oz. sejanju ter v primeru suše. Kako naša zastirka ohranja vlažnost zemlje se lahko prepričamo tako, da jo rahlo odgrnemo in pogledamo, ali je zemlja vlažna. V primeru, da moramo rastline zaliti, je to najbolje početi v zgodnjih jutranjih urah.

zastirka iz sekancev

Zastirko je potrebno odgrniti od stebel rastlin

Ob polaganju zastirke je potrebno paziti, da zastirka nikoli ne obdaja stebel neposredno, ampak je od njih oddaljena vsaj 5 cm. To velja tako za trajnice kot tudi grme, pri drevesih pa naj bo razmak med zastirko in deblom še večji. Ker se pod zastirko rad naseli voluhar, naj reden pregled zemlje postane rutina.

Morda ti bo všeč tudi...