Zelena streha in njen detajl, ki je v skladu s stroko

Detajl zelene strehe je pomemben z več različnih vidikov. V prvi vrsti je potrebno zagotoviti rastišče za ekstenzivno ali intenzivno zeleno streho, ki omogoča zadostne pogoje za rast rastlin. V drugi vrsti pa je potrebno zagotoviti ustrezno izolacijo, saj je prva funkcija strehe, da onemogoči vpliv vremenskih vplivov na notranje prostore, pri čemer je še najpomembnejša funkcija njena tesnost. detajl zelene strehe predvideva, da je mogoče umestiti različne vrste rastja. Glede na njegov tip tako poznamo nepohodne in pohodne zelene strehe.

Detajl zelene strehe naj bo optimalen

Detajl zelene strehe je zelo pomemben, saj je od njega odvisno, ali bo vaša nova intenzivna zelena streha uspevala ali ne. Rastišče mora biti sestavljeno tako, da vsebuje zadosti hranljivih snovi in zadostno zalogo vode. Na strehi rastline namreč nimajo možnosti »zaledja«, kot je to spodaj na tleh, kjer se pod humusom skrivajo še številni sloji, ki omogočajo funkcijo drenaže in navsezadnje zalogo vode, ki v obliki vlage ponoči tudi v vročih in sušnih poletnih mesecih pridre do korenin, ki tako dobijo tisto, kar nujno potrebujejo za preživetje. Na strehi pa se pod rastnim substratom nahaja hidroizolacija zelene strehe, v katero korenine seveda nimajo dostopa. Zato so strešni pogoji za rastje gotovo eni najslabših že po definiciji. Če na strehi nismo poskrbeli za drenažno funkcijo, je dodaten problem v tem, da so v času padavin trajnice, grmovnice ali drevje izpostavljeni močvirju, zaradi katerega lahko pride do gnitja rastlin. Če smo na naš strešni vrt nasuli kar navadno zemljo, se to skoraj zagotovo zgodi. V času suše se ta zemlja presuši in posledica je to, da se periodično izmenjujeta močvirje in puščava, pri čemer pa ne morejo preživeti nobeni pripadniki rastlinskega sveta. Zemlja na strešnem vrtu je tako recept do neuspeha.

izvedba zelene strehe

Strokovni detajl zelene strehe zemlje ne pozna

Zaradi zgoraj opisanega je logično, da detajl zelene strehe, katerega je predvidel strokovnjak, ne vsebuje zemlje. Ta se lahko pojavlja kot ena izmed komponent ali pa še to ne. Gre namreč za zelo droben material, ki je zelo slabo drenažen, zaradi česar je za najhujše naravne strešne pogoje skoraj povsem neprimeren. Uporabljamo ga le kot dodatek pri pohodnih zelenih strehah z intenzivnimi rastlinami, ki potrebujejo debelejšo sestavo zelene strehe.

Hidroizolacija zelene strehe mora biti izbrana skrbno

Vodotesnost je ključna funkcija, če imamo opravka z obrnjeno zeleno streho ali s katerimkoli drugim strešnim sistemom, ki vključuje zelenico ali pa ne. Številni ljudje se zato bojijo rastlin na strehi, saj se zavedajo, da agresivne korenine lahko kaj hitro prodrejo skozi izolacijo. Toda skrb je odveč, če je hidroizolacija zelene strehe odporna proti koreninam. V tem primeru namreč do preboja korenin ne more priti. Primerjava iz človeškega oziroma živalskega sveta je na tem mestu prava in enostavna: Če imamo osebek (človeka ali žival), ki je na nek virus naravno imun, potem ta osebek ne bo zbolel, če bo izpostavljen še tako velikim količinam virusa in če je ta še tako agresiven. Podobno je pri protikoreninski izolaciji. Ta namreč vsebuje kemikalije, v katere korenine nikakor ne bodo vstopile, saj je to za njih strup. Tako bo vaša streha ostala vodotesna.

Hidroizolacija zelene strehe naj bo vedno odporna proti koreninam

V Sloveniji se pojavljajo raznorazni »strokovnjaki«, ki diletantsko izjavljajo, da določene rastline izolacije na strehi ne bodo prebile, ker imajo prešibke korenine. Tovrstne izjave so seveda povsem nestrokovne, saj rastišče zelene strehe denimo omogoča izvrstne pogoje za naselitev osamljenih intenzivnih plevelov, ki bodo izolacijo seveda z lahkoto prebili, četudi izvirne rastline tega ne zmorejo. Zato vam priporočamo, da tovrstnim izjavam ne nasedate in pri vgradnji vedno postopate strokovno. Na trgu se pojavljajo tudi številne protikoreninske zaščite, ki jih priporočajo tisti, ki imajo interes prodati hidroizolacijo, ki ni odporna proti koreninam. Resnica je takšna, da vse zaščite niso primerne za vse vrste rastlin in da so priporočljive predvsem tedaj, če boste obrnjeno zeleno streho vgradili naknadno. Če že vnaprej veste, da bo vaša streha ozelenjena, pa ni nobenega argumenta za to, da bi vgradili izolacijo, ki proti koreninam ni odporna. Primer iz narave je tudi tu na mestu. Če bi morali potovati na področje, kjer pustoši smrtno nevaren virus, ali bi se odločili za to, da bi bili proti virusu raje naravno imuni ali pa bi raje proti virusu ne bi bili naravno imuni in bi si omislili najboljšo možno biološko zaščitno obleko oz. skafander? Mi bi bili vsekakor raje naravno imuni, zato glasujemo za hidroizolacijo zelene strehe, ki je že sama po sebi odporna proti koreninam.

Morda ti bo všeč tudi...