Zelene strehe prepustite strokovnjakom za najboljši rezultat

Zelene strehe so v gradbeništvu v Sloveniji mogoče res še noviteta, saj se je njihova množičnost začela pred dobrim desetletjem, toda v Evropi, še posebej v Nemčiji, pa jih poznajo že skoraj šest desetletij. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja so namreč Nemci komercializirali izdelavo zelenih streh, ki jih sicer poznamo vsaj od Vikingov že dobro tisočletje. In prav tako, kot je bila gradnja zelene strehe v Skandinaviji smiselna oziroma koristna pred tisočletjem, tako je tudi danes. Res pa je, da se v Sloveniji številni investitorji še ne zavedajo vseh prednosti zelene strehe, ki jih je zares veliko. Tu kajpak nikakor ne gre samo za visoko estetsko vrednost in trajnosten odnos do narave, kar večina ljudi najprej pomisli, ampak za praktične in uporabne vrednosti, ki nam lahko dvignejo kakovost našega življenja in imamo od njih dejansko lahko celo materialne oz. finančne koristi. Da pa bi vse te koristi realizirali, je pomembno, da ima naša zelena streha ustrezen detajl, saj bomo le tako dosegli, da bo v najboljši kondiciji, kar je pogoj za njeno najboljšo funkcionalnost. Ne smemo pozabiti niti na primerno hidroizolacijo zelene strehe, saj je ta tista, ki preprečuje vdor vode v naš objekt. Zelo je pomembno, da je protikoreninsko odporna, saj je to zagotovilo, da korenine vodotesnosti ne bodo mogle ogroziti. Alternativa so lahko razne zaščite proti koreninam, vendar jih mi ne priporočamo: tiste, ki so cenovno ugodne, so vprašljive kvalitete oz. funkcionalnosti; tiste pa, ki so kakovostne ter delujejo optimalno, so predrage v smislu materiala in dela, Zato se bistveno bolj splača omisliti kakovostno hidroizolacijo zelene strehe, saj z njeno vgradnjo ubijemo dve muhi na en mah: zagotovimo vodotesnost in preprečimo nevarnost vdora korenin.

izvedba zelene strehe

Zelene strehe omogočajo toplotno izolacijo brez primere

Razvoj tehnologije je v zadnje stoletju in še posebej v zadnjih dveh desetletjih res izreden: toliko tehnološkega napredka ni bilo še nikoli v znani zgodovini človeštva. Toda kljub temu imajo človek in njegovi izumi omejitve. V primeru toplotne izolacije se namreč pod vplivom sonca in vročinskih valov njena funkcija postopno zmanjša, ker se umetne mase pregrejejo. Tedaj se kvaliteta bivanja v najvišjih etažah zmanjša, saj občutimo vse več vročine. In zaradi tega kajpak narastejo tudi stroški za hlajenje, saj številni brez klimatske naprave pač ne zdržijo. Če imate to prednost, da ste se odločili za izdelavo zelene strehe, pa teh težav poleti ne boste imeli. Rastje zelene strehe se je namreč prisiljeno ohlajati, saj je to osnovni pogoj za njegovo preživetje. In stranski učinek tega ohlajanja, ki je dejansko ukrep rastlin za preživetje, je to, da bodo hladnejši tudi prostori v spodnji etaži. Dodatna prednost tega je tudi to, da bodo hidroizolacijski materiali iz sestava pod zeleno streho manj izpostavljeni raztezkom zaradi temperaturnih sprememb, zaradi česar bo njihova življenjska doba daljša.

Detajl zelene strehe mora biti optimalen

Četudi je izdelava zelene strehe navidezno enostavna, je za njeno uspešnost pomembno, da je gradnja zelene strehe opravljena optimalno. Le tako bodo namreč rastju omogočeni pogoji, da bo lahko uspevalo kar najbolje. Če detajl zelene strehe ni ustrezen, se lahko zgodi, da bo rastna podlaga za rastline preslaba ali predobra. V prvem primeru bodo naše rastline životarile ali celo odmrle, medtem ko bo v drugem primeru lahko prišlo do intenzivnega pleveljenja strehe. Zato vam priporočamo, da detajl zelene strehe vedno prepustite izvajalcu specialistu, ki najbolje ve, kako mora biti sestavljeno rastišče, torej kakšna morata biti njegova debelina in formula sestave. Prav ta formula je tista, ki dobra podjetja loči od slabih, zato podjetja recepture substratov pogosto tudi skrivajo pred konkurenco.

Zelene strehe za boljše ozračje v okolici vašega doma

Ustvarjanje kvalitetne mikroklime je naslednja prednost teh gradbenih lepotic. V našem ozračju je veliko prašnih in strupenih delcev, ki so posledica prometa, kurjenja zaradi ogrevanja, industrije in še česa. Ni dobro, da te delce vdihujemo, a tudi izogniti se jim ne moremo. Res pa je, da rastline nase te delce vežejo in nam tako olajšujejo ozračje. Zato bo naše strešno rastje tudi v tem smislu pomagalo do boljše kakovosti našega življenja.

zelene strehe sestava

Detajl zelene strehe naj določi izvajalec

Kako je sestavljena zelena streha, lahko predlaga projektant, arhitekt, včasih pa se glede tega odloči tudi sama stranka. Naše mnenje in predlog je, da naj o tem odloči tisto podjetje, ki bo delo vgradnje izvedlo. Edino logično je, da stranka določi vrsto rastlin, o nadaljnjih sestavah pa naj potem odločijo izvajalci, saj oni najbolje vedo, kaj je za rastline najbolje. Priporočamo vam tudi, da najamete specializirano podjetje, ki se ukvarja izključno z ozelenjevanjem streh, saj takšna podjetja to gradbeno področje običajno najbolje poznajo.

Morda ti bo všeč tudi...