Zelene strehe imajo v urbanem okolju številne pozitivne lastnosti

Zelene strehe čistijo, vlažijo in hladijo zrak s čemer prispevajo k boljši kvaliteti bivanja. Ker se deževnica v njih zdrži, je posledično na ulicah manj meterone vode, zaradi česar so možnosti poplav manjše. Poleg tega pa zaradi odličnih izolativnih lastnosti, zmanjšujejo stroške ogrevanja in hlajenja v bivalnih prostorih. V zadnjem času se iz ekoloških in ekonomičnih razlogov čedalje več ljudi odloča za izgradnjo ravne zelene strehe. V podjetju Šircelj nudijo pri izgradnji zelene strehe optimalno razmerje med kvaliteto in ceno, zanesljivo in hitro izdelavo, transparenten odnos s strankami in garancijo na storitev. Uporabljajo kvalitetne materiale priznanih proizvajalcev, sama izvedba pa je domena strokovnjakov z dolgoletnim izkušnjami. Poleg izdelave ravnih zelenih streh se podjetje Šircelj ukvarja tudi z raznimi krovsko kleparskimi deli, s krivljenjem pločevine, z izvajanjem termoizolacij in hidroizolacij.

Izdelava zelene strehe

Funkcionalna zelena streha potrebuje zanesljivo temeljno konstrukcijo z dobro izolacijo

Za učinkovito in estetsko privlačno zeleno streho je potrebno najprej imeti oziroma narediti ustrezno konstrukcijo. Gradnja ravne strehe mora biti skrbno načrtovana v skladu z določenimi pravili. Za optimalne rezultate morajo biti uporabljeni kvalitetni materiali in seveda izvajalec, ki ima dovolj izkušenj ter znanja za gradnjo ravne zelene strehe. Ravna zelena streha je zajetna investicija, zato mora biti izbira izvajalca bistvenega pomena. Nemalokrat se zgodi, da se ponudba, ki je bila na začetku gradnje ravne zelene strehe najugodnejša, spremeni v najdražjo naložbo. Nestrokovna izdelava in uporaba nekvalitetnih materialov običajno že zelo kmalu po izgradnji, zahtevata sanacijo, s čemer se ustvarijo visoki nenačrtovani stroški. Pri gradnji strehe se mora upoštevati zahteve glede nosilnosti, odvodnjavanja in izolacij. Nosilnost strehe zavisi od njene namembnosti oziroma ali bo streha pohodna ali ne. V primeru pohodne strehe, se mora dodatno poskrbeti za to, da konstrukcija lahko prenese večje obremenitve. Nekatere ozelenitve zahtevajo nadaljnjo vzdrževanje rastlin, zato mora biti zelena streha zasnovana tako, da človek lahko po njej hodi brez problema. Pri nepohodnih strehah pa je bistvenega pomena samo izolacija. Narejena mora biti brez napak, uporabljeni morajo biti materiali, ki so zanesljivi in ki nudijo odlično tesnenje. Odvodnjavanje ravnih streh mora biti urejeno tako, da se voda ne zadržuje na strehi ampak, da lepo odteče. Sistem odvodnjavanja je lahko speljan po robovih streh ali pa se vgradi v streho. Ko se ravna streha zazeleni, so težave z odvodnjavanjem občutno manjše, saj se padavine zadržujejo v zemlji. Omeniti se mora še izolacija, ki preprečuje pronicanje vode v konstrukcijo. V primeru slabe izolacije, predstavlja sanacija strehe velik strošek.

Zelena streha

Ozelenitev vseh vrst strešnih površin je mogoča s sistemoma Xeroflor in Urbanscape

Ozelenitev strehe je mogoča na ravnih ali poševnih površinah. To pomeni, da je mogoče spremeniti tudi obstoječe klasične strehe v zelene strehe. Ekstenzivna zazelenitev je mogoča s sistemom Urbanscape ali Xeroflor, ki imata zelo majhno težo (50 – 60 kg/m2). Xeroflor in Urbanscape sta predhodno vzgojeni preprogi, ki omogočata takojšnjo ekstenzivno zazelenitev strehe z lahko podkonstrukcijo iz lesa ali trapezne pločevine. Ozelenitev ščiti kritino pred različnimi dejavniki kot so UV žarki, temperaturni šoki, mehanske obremenitve kot je na primer toča, s čemer se življenjska doba strehe vsaj podvoji. Zelena streha je sestavljena iz več plasti: podkonstrukcije, strešne termoizolacije in hidroizolacije, drenažne plasti, filtrirne plasti, protikoreninske zaščitne plasti ter vegetacijske plasti. V primeru ravne strešne površine, jo lahko ozelenimo na tri načine. Intenzivna ozelenitev pomeni, da bodo na strehi zasajene tudi grmičaste rastline in drevesa s čemer dobi streha podobo parka. Takšna zasaditev zahteva kar nekaj vzdrževanja, da ohrani lep izgled. Druga vrsta ozelenitve je ekstenzivna ozelenitev, s katero ni nobenega dela saj ne potrebuje nobenega vzdrževanja. Tanjša plast zemlje je namenjena sajenju travnate vegetacije ter okrasnih grmičastih rastlin. Tretja ozelenitev pa je zelena streha, ki ima vse rastline posajene v loncih, katere lahko po želji lahko premikamo. Običajno so pri tej ozelenitvi zasajene rastline, ki jih moramo preko zime shraniti v zaprt prostor.

Zelene strehe v urbanem okolju ljudem in živalim izboljšujejo kvaliteto bivanja

Izdelava zelene strehe zahteva veliko izkušenj in znanja. Je kompleksen gradbeni projekt, ki je zelo odvisen od okoljskih dejavnikov. Zaradi izpostavljenosti različnim vremenskim vplivom in mehanskim obremenitvam, morajo biti zelene strehe izdelane iz kvalitetnih materialov, ki so tem dejavnikom kos. Strokovna izvedba hidroizolacije in termoizolacije je bistvenega pomena za dolgo življenjsko dobo streh. Razne študije kažejo, da ozelenitev strehe občutno zmanjša temperaturo v zaprtih prostorih, kar pomeni, da se avtomatsko znižajo stroški ohlajanja stanovanja v poletnih mesecih. Prav tako se zaradi zelenih streh niža temperatura v mestnih središčih za četrtino. V zimskih mesecih zelena streha zmanjša ohlajanje stavbe do 90%, kar spet predstavlja velik prihranek pri ogrevanju. Poleg ekonomičnosti ponuja zelena streha še številne druge prednosti. Streha, ki je prekrita z zemljo, vsrka dež zaradi česar so razbremenjeni sistemi za odvodnjavanje meteorske vode, prav tako pa je zaradi tega zmanjšana obraba strehe. Raziskave potrjujejo, da ima lahko streha zaradi zaščite pred dežjem celo trikrat daljšo življenjsko dobo. Zelena streha predstavlja tudi odlično zvočno izolacijo, saj zemlja vsrka nizkofrekvenčne zvoke, rastline pa vsrkajo visokofrekvenčne zvoke. Nenazadnje pa zelene strehe ustvarjajo življenjsko okolje za živali kot so metulji, čebele, ptice.

Morda ti bo všeč tudi...