Krčne žile na nogah – kako lahko pomagamo svojim venam

Kronična bolezen ven, oziroma kronično vensko popuščanje, je precej razširjeno obolenje, ki navadno nastane zaradi povišanega tlaka v venah spodnjih okončin. Med prebivalstvom razvitega sveta se dandanes z njim spopada od 25 do 35 odstotkov prebivalstva, po 60. letu starosti pa celo polovica. Krčne žile, ali razširjene in poškodovane vene spodnjih okončin, nikakor niso le lepotna nevšečnost, temveč resno obolenje, ki ima, če ni pravočasno in pravilno zdravljeno, lahko tudi hujše posledice.

Vene so nekakšen kanalizacijski sistem za odtekanje uporabljene, s kisikom in hranili osiromašene krvi, ki iz tkiv prihaja nazaj proti srcu in pljučem, mišična črpalka nog ter venske zaklopke, pa poskrbijo da krvni obtok poteka pravilno in ne pride do povratnega toka. Vsaka vena ima zaklopke na štiri do pet centimetrov. Glede na globino ločimo globok in povrhnji venski sistem, ki sta med seboj povezana z manjšimi prehodnimi venami, ki prehajajo skozi mišično ovojnico.

Kako natanko krčne žile nastanejo še ni povsem pojasnjeno. Vemo pa, da se simptomi kronične bolezni ven pojavijo kot posledica popuščanja venskih zaklopk, ki je navadno povzročeno tako z vnetnim procesom zaklopk in žilnih sten kot razširitvijo venskih sten in svetline vene. Venska kri prične zaradi povratnega toka teči nazaj od srca proti zunanjim delom telesa, tlak v venah in kapilarah pa se poviša.

Pri nastanku krčnih žil imajo veliko vlogo različne razvade, kot so kajenje, uživanje alkohola in moderen življenjski tempo, ki narekuje veliko sedenja, premalo gibanja in hitro prehrano. Pomemben dejavnik so lahko tudi hormoni. Znaki, ki opozarjajo na to bolezen se pogosto pojavijo ali poslabšajo med nosečnostjo, oziroma jemanjem različnih hormonskih sredstev ter seveda pri pridobitvi telesne teže.

Simptomi, ki jih navadno opazimo, se običajno pojavijo pred vidnimi znaki. Med njimi so občutek težkih in oteklih nog, srbenje, topa in pekoča bolečina, nemirne noge in krči v mirovanju. Če ne ukrepamo pravočasno pa se jim lahko pridružijo tudi zvite, razširjene podkožne vene, obarvanost kože, otekanje nog ter v težjih primerih tudi zelo boleče razjede.

Kaj pomaga proti krčnim žilam

Že ob prvem sumu se je o ustreznem preprečevanju napredovanja bolezni smiselno pogovoriti z zdravnikom specialistom. Ko se je bolezen že začela, krčnih žil nikoli več ne moremo popolnoma odpraviti, ogromno pa lahko naredimo z ustrezno preventivo, ki lahko pravočasno zajezi ali celo ustavi napredovanje bolezni. Največ v preventivne in kurativne namene pogosto lahko storimo kar sami, z redno telesno vadbo. Med daljšimi obdobji sedenja ali stanja je dobro narediti kratek premor s sprehodom, za olajšanje občutka utrujenih nog, v sedečem ali ležečem položaju dvignemo noge višje od višine glave. Pri prekomerni telesni teži se priporoča hujšanje, odsvetovana pa so tudi oprijeta oblačila, ki ovirajo prekrvavitev.

Krčne žile na nogah

Najpomembnejši in najučinkovitejši postopek zdravljenja in preventive, je kompresija ven. Izvajamo jo s pravilnim povijanjem nog z elastičnimi povoji, najbolj razširjena pa je uporaba ustreznih medicinskih kompresijskih nogavic, hlačnih nogavic in dokolenk, za katere je najbolje, da so nam popolnoma prav. Mišična črpalka s pomočjo kompresije vensko kri potiska učinkoviteje in v pravi smeri. Elastične povoje ali kompresijske nogavice nameščamo že zjutraj, celo preden vstanemo.

Takoj ob pojavu morebitnih simptomov, je smiselno začeti uporabljati tudi sredstva za podporno zdravljenje, kot so mazila in kreme za krčne žile, ki vplivajo neposredno na prizadeta območja.

Mazilo za krčne žile

Venagel gel vsebuje izvleček semen navadnega divjega kostanja. Pomaga pri občutku težkih in utrujenih nog, pogosto pa se ga uporablja v kombinaciji z registriranim zdravilom za zdravljenje kroničnega venskega popuščanja – Venaforce®. Po nanosu noge prijetno hladi, je lepo mazljiv, zato ga na kožo z lahkoto nanesemo v tankem sloju ter ga ne vtiramo. Priporočljivo je, da po nanosu noge držimo v privzdignjenem položaju, približno 20 minut.

Krema proti krčnim žilam

Konjski grelni balzam Krauterhof je mazilo s toplotnim učinkom, ki ga lahko uporabljamo tudi kot kremo proti krčnim žilam. Glede na njegovo ime, bi lahko zmotno mislili, da vsebuje ali je včasih vseboval kakšen del konja, pa na srečo temu ni tako. V preteklosti je bil konj izredno pomemben za preživetje, zato so zanj pogosto poskrbeli celo bolje kot za ljudi. Da se zaradi njegove poškodbe ali bolezni kmetijska opravila ne bi ustavila, so naši predniki razvili to posebno in dragoceno zeliščno mazilo, ki so ga poimenovali konjska maža ali konjska krema. Vsebuje izvlečke rdečega vinskega listja, divjega kostanja, melise, kamilice, hmelja, baldrijana, rmana, bele omele, kafre in janeža. Njen grelni učinek je nekaj minut po nanosu zelo močan, prijetna toplota pa traja še približno eno ali dve uri. Balzam deluje pomirjujoče na celotno mišičje, osveži obremenjene dele, pospešuje prekrvavitev, poživlja, sprošča ter celotnem telesu daje občutek ugodja. Zelo uporaben je za nanašanje na dele telesa, ki so najbolj obremenjeni, kot so križ, kolena, ramenski sklepi itd. Konjski balzam prav tako uporabljamo za preventivno nego utrujenih nog in stopal. Ker pospešuje cirkulacijo krvi, zmanjšuje verjetnost poškodb zaradi preobremenjenosti, zato je zelo koristen in priljubljen tudi med športniki.  V kožo ga vtremo z rahlim, nekajminutnim masiranjem, ob večjih potrebah lahko tudi dvakrat ali trikrat dnevno, najbolje zjutraj in zvečer.

Morda ti bo všeč tudi...