Zimske jakne

Najbolj ”priljubljeno” in navadno tudi najbolj nošeno zimsko oblačilo so zimske jakne. Ko kupujemo zimsko jakno pa se v poplavi oblačil velikokrat ne znajdemo povsem in tako ne vemo, za katero zimsko jakno se je najbolje odločiti.

Dan danes lahko zimske jakne razdelimo v tri tipe:

  • ”Tehnične” jakne: gre za zimske jakne, ki so namenjene izvajanju različnih športnih aktivnosti. Proizvajalci največ poudarka dan danes dajejo na težo jakne in na njeno obstojnost. Poleg tega pa je v primeru tehničnih jaken izjemno pomembno tudi to, da so vodo tesne, saj se pozimi ukvarjamo z marsikaterim športom, ki se izvaja na snegu. Poleg tega pa je pri športu skoraj nujno potrebno, da jakna tudi diha in tako vlago, ki jo telo ustvari, odda okolici.
  • ”Casual” jakne oz. jakne za prosti čas: so jakne, ki v večini sledijo modnim trendom, njihov dizajn pa se tako iz sezone v sezono spreminja. Pri teh tipih jaken se navadno posveča manj pozornosti sami teži in funkcionalnosti jaken, pač pa bolj izgledu jakne same. Kljub vsemu pa je nujno, da je jakna vsaj toliko funkcionalna, da lahko pospravimo ključe, telefon in denarnico.
  • Klasične jakne se lahko pohvalijo z nekoliko bolj tradicionalnimi kroji, še vedno pa moramo pri nakupu klasične zimske jakne paziti na to, da je izdelana iz kakovostnih materialov ter da je topla. Seveda tudi žepi na klasični jakni niso odveč.

Vsaka kvalitetna zimska jakna se lahko pohvali z kakovostnim zunanjim materialom ter s dobro izolacijo, ki nas ščiti pred mrazom, ki prihaja od zunaj. Poleg tega je zaželeno, da je jakna opremljena z žepi, ki nam pripomorejo k pospravljanju ključev, denarnice in drugih malenkosti, ki jih čez dan potrebujemo.

Ženske zimske jakne

Športne jakne se lahko dan danes pohvalijo z različnimi ”tehnologijami”

Najprej se je potrebno odločiti ali bomo zimsko jakno uporabljali v športne ali v druge namene. Če bomo jakno uporabljali za šport pa moramo spet vedeti, za kateri šport jo bomo uporabljali. V primeru, da bomo v jakni na primer smučali, je nujno potrebno, da je jakna topla in da ne prepiha. Poleg tega je dobro tudi, da je jakna vodoodporna in tako ne prepušča vode, naše telo pa posledično ostaja suho. Pomisliti pa moramo tudi, da se naše telo med športno aktivnostjo poti in zato je zaželeno, da jakna prepušča pot vstran od telesa.

Če bomo jakno uporabljali na primer za tek ali za tek na smučeh pa je pomembno, da je jakna prožna, da dopušča veliko mero gibanja in predvsem, da je relativno tanjša v primerjavi z jakno za smučanje, saj je tek veliko napornejši od smučanja in nam tako hitreje postane vroče.

Kako se odločiti za pravi model ženske zimske jakne?

Veliko žensk se sprašuje katero žensko zimsko jakno izbrati, da se bo kar najbolje ujemala z drugimi kosi oblačil, ki jih nosi. Seveda je tudi tukaj pomembno, da najprej opredelimo naš stil oblačenja, nato pa se moramo odločiti ali dejansko želimo žensko zimsko jakno, ali bi bilo bolj primerno, da izberemo zimski plašč. Če se odločimo za jakno moramo ugotoviti tudi, ali želimo dolgo ali kratko jakno in iz kakšnega materiala naj bo zimska jakna izdelana. Ko si odgovorimo na navedena vprašanja pa moramo nekaj modelov jaken še poizkusiti in ugotoviti, katera nam najbolje pristaja.

Zimske jakne

Na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupu zimske jakne za otroka?

Še posebej pa moramo biti pozorni pri nakupu zimske jakne za otroka. Otrok je v gibanju veliko več časa, kot smo to mi odrasli, zato je pomembno, da se jakna gibanju prilagodi in otroku omogoča nemoteno igro. Poleg tega je nujno, da je jakna, ki predstavlja tudi vrhnji sloj otrokoveha oblačila, nepremočljiva, saj bo v nasprotnem primeru otrok hitro premočen, sledi pa lahko prehlad ali druga bolezen. Zavedati se je potrebno tudi, da otroci veliko lažje zapenjajo zadrge kot pa gumbe, zato je priporočljivo, da izbiramo jakne, ki se zapenjajo na zadrge. Dobro je tudi, da ima otroška zimska jakna kapuco, na rokah pa patente, ki ščitijo otroške roke pred snegom in hladom.

Ob nakupuvanju zimskih jaken pa nikakor ne smemo pozabiti na rokavice, kape in šale, ki predstavljajo nujno opremo vsakega posameznika. Tako moramo poskrbeti za kapo in šal, ki sovpadata z jakno in jo na nek način tudi popestrita. Če želimo, da je zimska kapa zares topla, je najpametneje izbrati pleteno kapo, ki je podložena s flisem. Tudi rokavice so toplejše, če so podložene, poleg tega pa velja pri nakupu rokavic razmisliti tudi o tem ali potrebujemo nepremočljice rokavice.

Vsekakor nakup zimske jakne nemalokrat predstavlja pravšnji podvig, vendar je na koncu najpomembneje to, da se v jakni, ki jo izberemo počutimo prijetno in privlačno, predvsem pa je pomembno to, da nas jakna greje in nas varuje pred zimskimi razmerami, ki vladajo zunaj.

Morda ti bo všeč tudi...