Zobni implantati

Zobni vsadek (implantat) je pravzaprav vijak, ki nadomešča korenino zoba. Največkrat je izdelan iz kovine titana. Gre za izjemno obstojno in vzdržljivo kovino, ki vsadkom zagotavlja dolgo življenjsko dobo, hkrati pa ne povzroča alergij in tako predstavlja idealen material za izdelavo zobnih implantatov. V postopku namestitve zobnega implantata ga namestimo v čeljust, kjer služi kot nosilec za naslednje protetične nadgradnje: prevleke, mostičke ali proteze. Z zobnimi implantati manjkajoče zobe nadomestimo brez brušenja ostalih zob pri enem manjkajočem zobu, pri izgubi več zob pa tudi pri izgubi vseh zob ter druge zobe tako ohranimo zdrave.

V primeru enega manjkajočega zoba je zobni implantat najboljša možna rešitev za nadomestek tega zoba. S pomočjo zobnega implantata bomo v celoti ohranili sosednja zoba, ki bi ju v primeru namestitve mostička poškodovali z brušenjem. Pri načrtovanju implantacije zobnega vsadka moramo že pred samim posegom pripraviti načrt protetične oskrbe in vedeti, kaj bo vsadek nosil. Pri tem nam pomagajo 3D rengentski posnetki, ki omogočijo varen in predvidljiv poseg.

Cena zobnih impantatov

Kakšen je postopek namestitve zobnega implantata?

Seveda večino pacientov najbolj zanima sam postopek vsaditve zobnega implantata. Najprej je potrebno povedati, da postopek namestitve zobnega implantata poteka pod lokalno anestezijo in je tako za pacienta popolnoma neboleč, kar olajša postopek zdravljenja tako pacientu kot tudi zobozdravnikom. Zobozdravnik bo najprej odstranil dlesen in s posebnimi pripomočki namestil ležišče za vsadek v kost. V pripravljeno ležišče bo nato vstavil implantat primerne velikosti. Sam poseg namestitve zobnega implantata ne traja dolgo – med 30 in 60 minutami, celjenje pa je dolgotrajnejše in sicer traja med tri do šest mesecev. Čas celjenja je odvisen od različnih dejavnikov, najbolj vplivna pa sta:

  • stanje pacientove kosti ter velikost in
  • razsežnost posega v ustni votlini.

Pacient je v času celjenja brez krone zoba, ki se namesti po končanem celjenju vstavitve implantata. Krona zoba je največkrat izdelana iz keramike in se lahko pohvali z izjemno vzdržljivostjo ter dolgo življenjsko dobo.

Dan danes lahko z zobnimi implantati nadomestimo tudi več kot en sam zob

Dan danes lahko z zobnimi implantati namestimo en zob, več zob ali naredimo zelo totalno protezo. V primeru enega manjkajočega zoba je zobni vsadek najboljša rešitev, saj v celoti ohranimo oba sosednja zoba, ki bi jih v primeru izdelave klasičnega mostička bilo potrebno obrusiti in s tem trajno in nepopravljivo poškodovati. Poleg tega dosežemo zmanjšano reabsorpcijo alveolarnega grebena in z implantatom ohranimo vrzel med zobmi. V primeru, ko v ustni votlini manjka več zob, zobni implantati služijo kot nosilci mostička. Z uporabo implantatov se izognemo protezi ter brušenju ostalih zob. Poleg tega z njihovo pomočjo povrnemo lep nasmeh in pravilno funkcijo žvečenja. Nenazadnje pa lahko z implantati izdelamo tudi totalno protezo. V čeljust vstavimo med dva do štiri implantate, ki služijo kot sidrišče za protezo. Proteza, ki je pričvrščena na implantatih je stabilnejša od navadne proteze. Vrsta zob, ki je fiksirana na implantatih izgleda veliko bolj estetsko in naravno kot navadna proteza. V primerjavi z navadno protezo je žvečenje na implantatih neprimerno bolj primerljivo žvečenju z lastnimi zobmi.

Zobni implantati se lahko pohvalijo s številnimi prednostmi:

  • Izboljšajo videz: zobni implantat omogoča namestitev krone, ki ima enak videz kot bi ga imel dejanski zob. S pomočjo namestitve implantata tako ne kazimo nasmeha, pač pa ga lahko celo izboljšamo. Poleg tega je krona prijetna in enostavna za vzdrževanje, hkrati pa se lahko pohvali z dolgo življenjsko dobo.
  • Izboljšajo udobje: ker je implantat trdno vraščen v kost ponuja udobje, ki ga ponujajo naravni zobje ter tako ne moti pri grizenju, hrana pa se za zob ne zatika. Tudi potek čiščenja zobnega implantata je normalen.
  • So vzdržljivi.
  • Omogočajo enostavno prehranjevanje.
  • Izboljšujejo ustno higieno.

Zobni implantat

Življenjska doba zobnih implantatov je relativno dolga

Veliko pacientov pa se pred namestitvijo implantata zanima kako dolga je njihova življenjska doba. Statistika kaže, da je življenjska doba implantatov precej dolga in sicer med 15 in 20 let. Največ komplikacij se zgodi kmalu po namestitvi implantata potem pa se krivulja ustali. Tudi nevšečnosti, ki pri vstavitvi zobnih implantatov nastajajo, zobozdravniki dan danes hitro rešujejo.

Kakovostna vstavitev zobnega implantata v Dentalni akademiji

Dan danes pa niso zgolj kakovostni pač pa je dostopna tudi cena zobnih implantatov. V Dentalni akademiji izdelujemo zobne implantate, ki bodo pacientu dajali popoln občutek naravnega zoba ter mu tako zagotovili ugodje tako med žvečenjem, kot tudi med opravljanjem drugih življenjskih aktivnosti, pa naj gre za govorjenje, šport ali zgolj sproščen nasmeh.

V Dentalni akademiji vam rade volje pomagamo tudi z nasveti. Pred pogovorom za vas opravimo tudi brezplačni zobozdravniški pregled, na katerem se seznanimo s stanjem v vaši ustni votlini ter vam na podlagi tega svetujemo o nadaljnjih postopkih zdravljenja. Ves čas pa smo vam za dodatna vprašanja dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

Morda ti bo všeč tudi...