Zobni vsadki učinkovito nadomestijo manjkajoče zobe

Zobni vsadki ali implantati so vse pogostejši način nadomeščanja zob in zagotavljajo minimalno invazivno in dolgoročno rešitev. Gre za titanijev vijak, vsajen  v čeljustno kost, na katero je postavljen končni nadomestek: mostiček, krona ali proteza. Zobni vsadki niso le zavijačeni v kost, ampak se zaradi svoje sestave – titana – s kostjo zrastejo (osteointegracija). Implantate vstavimo, kadar manjka eden ali več zob in kadar manjkajo vsi zobje. Z njihovo vstavitvijo se prepreči nadaljnja resorpcija kosti in tako ni potrebe po brušenju sosednjih, zdravih zob, ki bi služili kot nosilci mostičkov. V primeru enega manjkajočega zoba je implantat najboljša rešitev, saj v celoti ohranimo oba sosednja zoba, katera bi v primeru izdelave klasičnega mostička bilo potrebno obrusiti. Mostiček je potrebno tudi menjati, ko ta dotraja, kar za prevleke na implantatih ni značilno. Torej se tem težavam lahko izognete z vsaditvijo enega implantata, ki omogoča enostavno čiščenje, prav tako pa ohranite sosednje zobe nedotaknjene. Če manjkata 2 zoba ali če manjka več zob skupaj na eni strani čeljusti, uporabimo implantate kot nosilce mostička. Z vsaditvijo dveh implantatov v spodnji čeljusti lahko tudi dobro stabiliziramo totalno protezo. Več implantatov je potrebnih pri zahtevnih protetičnih rehabilitacijah, ko manjka veliko zob ali vsi zobje.

Rezultati individualno izbranih in umeščenih implantatov so:

– povrnitev estetike,

– povrnitev funkcije žvečenja in

– ohranitev preostalega zobovja.

Komu so namenjeni zobni vsadki

Za zobne implantante se lahko odloči vsakdo, ki želi nadomestiti manjkajoče zobe. Obstajajo relativne omejitve pri določenih sistemskih boleznih kot je npr. diabetes, nezaželjeno je močno kajenje. Na mestu, kjer manjkajo zobje mora biti dovolj kosti, ki zagotovi ustrezno sidrenje zobnega vsadka. Najpogosteje se zobni vsadki uporabljajo pri ljudeh, ki so izgubili enega, več ali vse svoje zobe. Slednjim zobni vsadki služijo kot sidrišča za fiksiranje totalne snemne proteze, ali za totalni fiksni mostiček. Zobni implantanti so primerni tudi za nadomeščanje posameznega zoba ali več manjkajočih zob.

Zobni vsadki ljubljana

Kdaj je kandidat primeren za prejem zobnega vsadka

Kandidat je primeren za prejem zobnega vsadka, če ustreza naslednjim trem kriterijem. Prvi kriterij predstavlja primarno ocena stanja. Ta se nanaša na analizo in primerjavo realnega stanja v ustih in možnosti postavitve predvidenega protetskega nadomestka. Pri tem implantolog poskuša čim bolj uskladiti pacientove želje z dejansko situacijo ter predvideti vse potrebne posege pred samim implantiranjem. Drugi kriterij zajema kirurško analizo splošnega zdravstvenega stanja pacienta. Velja pravilo, da je za poseg implantiranja primeren vsakdo, ki je v dobri zdravstveni kondiciji in zadovoljuje vse potrebne pogojie potrebne za oralno-kirurške posege. Pri tem je bistveno, da ima zdravo čeljustno kost in je brez akutnih in kroničnih vnetnih procesov (sem umeščamo ciste, granulome ter ostale periapikalne procese). Le tako bo zdravljenje z zobnimi vsadki učinkovito. Tretji kriterij pa zajema vse pridobljene informacije ter na podlagi morfologije čeljustne kosti določa število in pozicijo vsaditve implantatov. Mimimalen volumen kosti, ki zagotavlja nemoteno implantiranje, je 7-9 mm višine in 4-6 mm širine razpoložljive kosti.

Zobni vsadki

Zobni vsadki – ko operacija ni več potrebna bolečine postanejo preteklost

Novost za področju zobozdravstva predstavlja vstavjanje zobnih vsadkov brez operacije. Gre za inovativno metodo vstavljanja zobnih vsadkov, kjer ni potrebe po rezanju dlesni, trganju dlesni od kosti, predvsem pa ni potrebe po šivanju dlesni. Skratka, zobni vsadki brez operacije. Sam postopek je neboleč in hiter, cenovno pa tudi veliko bolj dostopen kot klasična operativna vsaditev zobnih vsadkov.

Preden se opravi vsaditev zobnega vsadka, je potreben temeljit pregled. Na podlagi diagnostične slike ali ortopana se postavi diagnoza in opravi temeljit specialističen pregled. V Dentalni akademiji Ljubljana sam poseg vstavljanja zobnega vsadka poteka hitro in neboleče pod lokalno anestezijo ter traja približno 20 minut. Kirurg v kost čeljusti pritrdi titanski vijak, rano zašije ter pusti, da se zaraste (osteointegrira) s kostjo. Ob sami vstavitvi se lahko čuti majhen pritisk. Na zobni vsadek se nato privije prenosnik, na katerega nato pritrdimo porcelanski zob. Čas zaraščanja je odvisen od stanja pacientovih kosti in kompleksnosti posega, običajno traja od 3 do 6 mesecev. V tem času na željo pacienta izdelamo začasno krono ali provizorne zobe. Po tem času nadaljujemo z izdelavo nadstrukture oziroma novega zoba, mostička, proteze. Zelo pomembno je, da dobro skrbite za ustno higieno. Ob pravilni skrbi za ustno higieno in ob rednih kontrolnih obiskih zobozdravnika zobni vsadki brez operacije zagotavljajo maksimalno stabilnost in doživljenjsko trajnost.

Zobni vsadki Dentalne akademije Ljubljana so odlična zamenjava za delne in totalne proteze ter prevleke in mostičke. Odlikuje jih izjemna stabilnost, funkcionalnost in visoka estetika, najnovejša tehnologija vgradnje zobnega vsadka brez operacije pa zagotavlja hitro, nebolečo in cenovno ugodno izbiro. Če iščete višjo kakovost življenja, naravnejše žvečenje in ugriz ter visoko estetiko, predstavljajo zobni vsadki Dentalne akademije Ljubljana pravo zamenjavo za izgubljene zobe. Vabljeni.

Morda ti bo všeč tudi...